Študentsko organiziranje bi reformirali

ŠOU v Ljubljani se je v preteklih letih soočala s kritikami o nenamenski in koruptivni porabi študentskega denarja.

Objavljeno
11. oktober 2013 12.37
lvu/SOU
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ljubljana - Po kritikah o domnevno nenamenski in celo koruptivni porabi denarja Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) razmišlja o reformi študentskega organiziranja, ki bi, kot pravijo, dokončno odpravila korupcijo.

Študentski zbor je sprejel sklep o ustanovitvi delovnega telesa, ki »bo poiskalo optimalno rešitev za preoblikovanje študentskega organiziranja«. Menijo namreč, da študentsko organiziranje v Ljubljani potrebuje spremembe, ki bodo omogočile, da kot organizacija nekaj ukrenejo proti trenutnim družbenim razmeram in poskrbijo za ohranitev študentskih pravic.

Rok Likovič, predsednik ŠOU, je študentskemu zboru kot najvišjemu organu predlagal ustanovitev delovnega telesa, ki bo pripravilo spremembo statuta, aktov in pravilnikov študentske organizacije. Upa namreč, da bo reforma prinesla modernizacijo organizacije in da bodo z njo »dokončno odpravili korupcijo«. S tem se bo po njegovem organizacija tudi ustrezno pripravila na novo obdobje. Kot ugotavljajo na ŠOU, namreč med študenti že dalj časa teče razprava o potrebnih spremembah študentskega organiziranja, ki bi poskrbele, da se v času, ko je ogrožena socialna varnost vse večjega števila študentov, zagotovi ohranitev študentskih pravic. »Študenti potrebujemo organizacijo, ki bo pripravljena na boj za študentske in delavske pravice, ter organizacijo, ki bo ustrezno zastopala interese študentov pri spremembah študentskega dela,« še pravijo na ŠOU.