Švicarija bo menda obnovljena do leta 2017

Razpis za izvajalca del: občina je objavila javno naročilo za večmilijonsko obnovo v Tivoliju.

Objavljeno
03. marec 2015 16.31
Nekdanji hotel Tivoli- Švicarija, Pod turnom 4, Ljubljana, 12.09.2013
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Občina je včeraj objavila javno naročilo za izvedbo gradbenih in konservatorskih del na objektu Pod turnom 4, bolj znanem kot Švicarija. Prenova propadajoče hiše nad Tivolskim gradom naj bi trajala skoraj dve leti.

Začetek obnove Švicarije, ki jo je ljubljanski mestni svet predlanskim trajno razglasil za kulturni spomenik lokalnega pomena, so na MOL napovedovali že nekaj let. Pred letom in pol so pridobili gradbeno dovoljenje, konservatorski načrt, po katerem bo moral izbrani izvajalec izvajati dela, pa je zavod za varstvo kulturne dediščine pripravil že leta 2011. Na občini so pričakovali, da bodo za obnovo objekta pridobili evropski denar, a so bili konec lanskega leta neuspešni z vlogo za dva milijona evrov iz norveškega sklada. Kot smo poročali takrat, so kljub temu napovedali izvedbo obnove z zgolj javnimi sredstvi, in kot kaže objava včerajšnjega javnega naročila, se bo to naposled tudi uresničilo.

Ponudbe gradbincev za izvedbo gradbeno-obrtniških in inštalacijskih ter konservatorsko-restavratorskih del na občini zbirajo do konca marca. Kandidati bodo morali dokazati, da so v zadnjih petih letih izvedli vsaj dva istovrstna posla (obnovo kulturnih spomenikov) v vrednosti najmanj milijona evrov za posamezno obnovo, pri čemer so bila restavratorsko-konservatorska dela vredna najmanj 400 tisočakov. Kolikšna je ocenjena vrednost razpisanih del, na MOL niso razkrili, vrednost celotnega projekta pa je v občinskem proračunu ocenjena na 5,2 milijona evrov. Letos je v predlogu proračuna za obnovo namenjenih 1,7 milijona, prihodnje leto dober milijon, leta 2017 pa naj bi zagotovili še dobra dva milijona. Pogodbeni rok z izbranim izvajalcem del zaključek obnove namreč predvideva v marcu 2017.

Hotel Tivoli – Švicarija je bil po načrtih arhitekta Cirila Metoda Kocha zgrajen med letoma 1908 in 1910. Kot navajajo na občini, je bila stavba leta 2012 v celoti izpraznjena, njena ogroženost pa se je s tem le še povečala. Z investicijo bo spomenik obnovljen in revitaliziran, v njem bodo uredili umetniški center z rezidencami, ki naj bi omogočil mobilnost umetnikov v mednarodnem prostoru. Javni prostori bodo namenjeni razstavam, predavanjem in drugim prireditvam, najširši domači in tuji javnosti ter gibalno oviranim. Predvideno je, da bo s prenovo občina zagotovila 16 novih prostorov za ustvarjalce ter eno delovno mesto za upravljavca in izvajalca programa. Tako nameravajo ohraniti kulturno in umetniško delovanje, ki je skozi več obdobij zaznamovalo prostor hotela Tivoli.