Taborniški festival v Tivoliju zelo živ

Dan Zemlje. Svetovni dan našega edinega planeta je tudi dan tabornikov.

Objavljeno
22. april 2017 20.05
Borut Tavčar
Borut Tavčar

Ljubljana - 22. april, ki ga mnogi poznajo kot dan Zemlje, je tudi dan tabornikov, saj je bila na ta dan leta 1951 ustanovljena Zveza tabornikov Slovenije (ZTS). Slovenski taborniki so praznovali z veliko dejavnostmi na 21. taborniškem feštivalu v Tivoliju. Od 10. ure naprej so pripravili približno 40 taborniških, ustvarjalnih, družbeno-odgovornih ter športnih delavnic.


Foto: Borut Tavčar/Delo

Zveza tabornikov Slovenije je sicer lani štela 6700 članov, letos pa predvidevajo, da bodo do koncu leta imeli več kot 7000 registriranih članov. Zaradi vztrajnega razvoja organizacije in pozitivne podobe, ki so si jo taborniki zgradili v javnosti, vpis najmlajših članov ni vprašljiv, ponekod imajo celo čakalne vrste. Nekoliko slabše je pri starejših članih.

Program namreč ustvarjajo in vodijo usposobljeni prostovoljci, ki so stari vsaj 15 let, razmerje med člani in prostovoljci pa se je skozi leta poslabšalo. Če je bilo pred desetletjem to razmerje dva člana na enega prostovoljca,je zdaj zraslo že na tri člane na prostovoljca. Podobno ugotavljajo tudi v Angliji. V teh dneh sta BBC in The Guardian poročala, da ima angleška skavtska organizacija 457.000 članov, ki jih vodi 154.000 prostovoljcev, manjka pa jim jih še vsaj 17.000. Razmerje torej ni nič boljše kot pri nas.


Foto: Borut Tavčar/Delo

»Zato slovenski taborniki vedno več energije vlagamo v motivacijo in skrb za prostovoljce. Poleti pripravljamo za člane, starejše od 13 let, vseslovensko taborjenje ali Zlet, ki bo v Velenju povezal približno 900 tabornikov. Izvajamo tudi projekt TAPOS -taborniški pospeševalnik, ki pomaga mladim med 15. in 29. letom okrepiti kompetence vodenja in mehke veščine ter pridobiti zadovoljujočo zaposlitev. Projekt je odprt za vse mlade, ne le tabornike, in bo trajal do jeseni 2018, zato poiščite več o njem na tapos.taborniki.si,« pravi Zala Šmid iz ZTS.