Taksisti: »Ni stvar v nas, temveč v mestu in državi«

Taksisti namesto uvedbe zelenega taskija predlagajo izvajanje odloka in spremembo zakonodaje.

Objavljeno
30. avgust 2013 15.34
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – Predstavniki štirih največjih taksislužb so pripravili predlog o ureditvi mestnih taksijev, ki ga bodo danes poslali na občino. Če tega ne bi storili do prvega septembra, bi MOL uvedla zelene taksije v okviru Ljubljanskega potniškega prometa.

Po besedah predsednika Taxi društva Fuada Mustafića bodo županu Zoranu Jankoviću predlagali, da se začne ponovno izvajati odlok o prevozih z avtotaksiji, po katerem mora imeti voznik avtotaksija veljavno licenco in opravljen izpit o poznavanju območja MOL. »Če bi odlok izvajali, kot so ga nekoč že, bi to rešilo marsikateri problem,« je prepričan Mustafić, ki sicer priznava, da zgolj odlok ni rešitev, »je pa začetek«.

Kako se bo ljubljanska občina odzvala na predlog taksistov, si Mustafić ne upa napovedati. Še vedno pa vztraja pri tem, da uvedba tako imenovanih zelenih taksijev, kot je to predlagal Janković, ni dobra rešitev, češ da vzbuja pomisleke o enakopravnosti vseh sodelujočih taksislužb.

Z Ljubljanskega potniškega prometa, pod okriljem katerega bi MOL uvedla zelene taksije, so sporočili, da aktivnosti za ustanovitev taksi službe v tem času niso nadaljevali, ker čakajo na predlog taksistov. »Ocena stroškov, organizacija in datum uvedbe lastne taksislužbe so odvisni tudi od predlogov taksistov, zato natančnih informacij za zdaj še nimamo.«

Predsednik najstarejšega društva taksistov je sicer še prepričan, da sta za kaotično stanje med taksisti, kjer je veliko dela na črno, odgovorna mesto in država. »Ni stvar v nas. Stvar je v mestu in državi. Če na cestah ne bi bilo radarjev in policije, bi ljudje počeli marsikaj, in tukaj je podobno.« Po njegovem je zato rešitev v izvajanju mestnega odloka, hkrati pa mora država pripraviti zakon, ki bo jasno določil, kdo sme voziti taksi in pod kakšnimi pogoji. »Taksisti nismo tisti, ki morajo narediti red, ampak imamo za to državo in ustrezne institucije, ki morajo ustvariti enakopravne pogoje, sprejeti jasno zakonodajo in jo izvajati. Če tega ne bo, nimamo pravzaprav kaj upati,« je kritičen Mustafić.

Z ministrstva za promet so konec julija sporočili, da so spremembe prometnega zakona, ki med drugim ureja prevoze s taksiji, v pripravi, kdaj bodo nared, pa še ni znano. »Izhodišča za prenovo se pripravljajo, saj ima ministrstvo pobude lokalnih skupnosti, da omogoči podeljevanje koncesij in s tem bolj urejeno izvajanje dejavnosti.«