Težave s pojasnili občinarjev ima tudi četrtna skupnost

Kanalizacija na območju Hrušice: Občinskim uradnikom ni uspelo udeležiti se seje, MOL pa se ne mudi s pridobitvijo služnosti Arsa.

Objavljeno
24. februar 2015 14.43
Ljubljanska
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Občina je vlogo za gradnjo kanalizacije na območju Litijske ceste in Hrušice umaknila, ker ni pridobila pravice graditi na vseh potrebnih zemljiščih. Čakajo, da jim služnost podeli Agencija za okolje, ki je sicer služnostno pogodbo Vodovodu-Kanalizaciji posredovala že septembra lani.

Prejšnji teden smo poročali, da je najcenejšo ponudbo za izvedbo rekonstrukcije vodovoda in gradnjo kanalizacije na območju Hrušice in Litijske ceste oddal koncesionar KPL, da pa približno mesec dni pred potrditvijo občinskega proračuna – s čimer bo prižgana zelena luč za začetek izvajanja novih investicij – na upravno enoto še ni vložila zahteve za izdajo gradbenega dovoljenja. Zahtevo, ki so jo vložili v začetku oktobra lani, so namreč po pozivu upravne enote, naj jo dopolnijo, umaknili. Na naša dodatna vprašanja so oddelku za gospodarske dejavnosti in promet pojasnili, da je bila »vloga umaknjena, ker je bilo treba dopolniti zemljiškoknjižne podatke, in sicer je potrebno pridobiti služnost (s strani Arsa)«. Dodajajo, da služnostno pravico Arsa pričakujejo v kratkem in da je sicer vloga za gradbeno dovoljenje »v celoti pripravljena«. Na upravno enoto naj bi jo znova vložili v prihodnjih dneh, so napovedali.

Pogodbo o služnosti na MOL preučevali pet mesecev

Za pojasnila smo prosili tudi Arso, kjer smo dobili nekoliko bolj podrobna pojasnila, zakaj služnost še ni podeljena. Kot je pojasnila njihova predstavnica Verica Vogrinčič, so od javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija lani dobili vlogo, na podlagi katere so jim služnostno pogodbo v podpis posredovali sredi septembra lani. »12. februarja 2015 je bila vrnjena nepodpisana pogodba, ker je kot investitor oziroma služnostni upravičenec nastopal Vo-Ka, zdaj pa želijo, da se doda še MOL.«

Arso je novo pogodbo z investitorjema oziroma služnostnima upravičencema Vo-Ko in MOL na občino posredoval 16. februarja. »S postopkom se bo nadaljevalo, ko prejmemo podpisane pogodbe z njihove strani,« so ta teden pojasnili na Arsu.

Mestni uradniki nočejo pred četrtne svetnike

S pridobivanjem informacij o poteku projekta pa imajo težave tudi v svetu četrtne skupnosti Golovec. Kot je znano, Hrušičani že desetletja čakajo na uresničitev obljub, da bo javno kanalizacijsko omrežje doseglo tudi njihove hiše. Lani je tamkajšnja civilna iniciativa z več kot dvesto podpisi krajanov opozorila na težave, ki jih imajo z meteorno vodo – ta poplavlja tamkajšnje greznice, zaradi česar se širijo smrad in nalezljive bolezni. Hrušičani so prepričani, da so v glavnem mestu to osnovno infrastrukturo že zdavnaj dobili precej težje dostopni predeli, kot je Hruševska cesta.

Župan Zoran Janković je tik pred objavo javnega naročila za izvajalca del začetek gradnje napovedal za novembra lani. Da je to preveč optimistična napoved, je bilo jasno že takrat. Svet četrtne skupnosti Golovec je zato na predlog četrtnega svetnika Igorja Pigaca (NSi) v začetku februarja na mestno občino dal pobudo, naj jim pristojni z občine na februarski seji predstavijo terminski načrt izvedbe projekta, ki se iz leta v leto prestavlja. A na dan seje so dobili le pisni odgovor vodje službe za lokalno samoupravo Vojka Grünfelda, ki je opravičil prisotnost predstavnikov oddelka za gospodarske dejavnosti in promet ter podal skopa pojasnila, da izvajalec še ni izbran pravnomočno, da je gradbeno dovoljenje »v pridobivanju« in da se »začetek gradnje predvideva po sprejetju proračuna za leto 2015 in po pridobitvi gradbenega dovoljenja«.

Opeharjeni krajani

Pigac poudarja, da je neodgovorno, da svet četrtne skupnosti o tako pereči problematiki na dan seje prejme le kratek dopis z informacijo, da se seje nihče od pristojnih ne namerava udeležiti. Ravnanje uslužbencev mestne uprave označuje za »arogantno in brezbrižno« in poudarja, da zato še vedno nima »vseh potrebnih informacij, ki jih od mene pričakujejo opeharjeni krajani Hrušice«.