Topel obrok za petdeset centov

Odprtje ljudske kuhinje v Ljubljani: Načrtujejo, da bodo v prihodnjih mesecih lahko pripravili do dvesto obrokov na dan.

Objavljeno
02. julij 2014 14.51
Kuhna
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Mojca Zabukovec, Ljubljana
Ljubljana – V nekdanji gostilnici Pod strehco, nasproti moščanske tržnice v Ljubljani, danes odpirajo ljudsko kuhinjo, kjer bodo topli obroki in od trgovcev podarjeni presežki hrane na voljo za tiste, ki se sami niso sposobni preživeti. Kot pravijo v humanitarnem zavodu Pod strehco, bodo imeli prednost starejši, enostarševske družine in brezposelni.

Projekt ljudske kuhinje in razdeljevanja presežkov hrane, ki jih trgovcem ne uspe prodati, se je začel pred dobrima dvema letoma na pobudo lions kluba Bled Golf, na pomoč pa so priskočili Zveza prijateljev mladine Moste - Polje, Karitas, Rdeči križ, Zveza lions klubov Slovenije, Zveza rotary klubov Slovenije in številni prostovoljci. Tople obroke tako že delijo v Mariboru, Celju in Trbovljah, od danes naprej pa tudi v glavnem mestu.

»Bili bi najbolj bogata družba na svetu, če prostovoljnih in dobrodelnih organizacij ne bi potrebovali,« meni Darinka Pavlič Kamien, predstavnica humanitarnega zavoda Pod strehco, ki je ustanovitelj ljudske kuhinje v Ljubljani. A je ni države na svetu, nadaljuje, kjer ne bi delovala vsaj ena dobrodelna organizacija. »Po navadi delujejo na področjih, kjer državi ne uspe zadovoljivo pokriti potreb s svojimi sistemskimi rešitvami,« ocenjuje Pavlič Kamienova.

Kako bodo razdeljevali tople obroke na Zaloški cesti 42?

Prednostno bomo zagotovili obroke upokojencem in družinam v socialni stiski. Predvsem to velja v začetku obratovanja, saj ne bomo mogli takoj po začetku poslovanja zagotoviti po 200 obrokov na dan, temveč bomo do tolikšnega števila pripravljenih jedi prišli v nekaj mesecih.

Bodo topli obroki brezplačni?

Po vsej verjetnosti bomo za lažjo vzdržnost poslovnega modela morali za obrok zaračunati 50 centov, kar ocenjujemo, da je sprejemljiv in res minimalen prispevek.

Kakšne so po vaših ocenah potrebe v glavnem mestu?

Prav gotovo so potrebe večje, kot jih bomo lahko zagotovili. Upam si trditi, da bi bilo treba v Ljubljani nahraniti vsak dan vsaj 500 lačnih ust, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka. Bodisi zaradi nezadostnih denarnih sredstev, zaradi zdravstvenih težav, povsem fizičnih ovir, socialnih ovir, kot je na primer odklopljena elektrika, in podobno.

Kako poteka razdeljevanje presežkov hrane? Jih boste delili tudi na Zaloški?

Tako je. Za območje Ljubljane je pooblastilo za pobiranje in delitev presežkov hrane dobil Zavod Pod strehco. To je tudi dejavnost, ki smo jo najprej vzpostavili in zanjo izobrazili tudi največje število prostovoljcev.

Obljubljate tudi izvajanje različnih delavnic.

Naš cilj je predvsem ta, da iz družbe odrinjene ljudi spet vključimo v našo skupnost. To bomo dosegli s programi izobraževanja in socializacije. Želimo jim vrniti samozavest, samozaupanje, pokončnost in dostojanstvo ter jih opremiti z znanji, da bodo zmogli biti ekonomsko čim bolj neodvisni.

Odprtje ljudske kuhinje ste obljubljali že za december in potem še za marec, a se to ni zgodilo. Menda so zaradi prostovoljnega dela nastale nepričakovane zamude. Lahko pojasnite?

Letos smo opravili več kot 1600 prostovoljnih ur s 60 prostovoljci. To potrjuje, da je bilo dela veliko več, kot smo ga predvideli. Poleg tega smo od prve napovedi pa do danes še obogatili vsebino in program načrtovanega dela, kar je prav tako za seboj potegnilo podaljšanje rokov. Je pa treba dodati, da smo v tem času že razdelili več kot 700 obrokov hrane. Nismo torej le usmerjali in nadzirali obnove, tudi sami smo se učili opravljati našo osnovno dejavnost.

Glede na to, da je bilo na današnje odprtje treba čakati kar nekaj časa, ali lahko zagotovite, da bo ljudska kuhinja obratovala nemoteno?

Ljudska kuhinja bo imela svoj začetni urnik in začetne zmogljivosti. Oboje smo načrtovali v takšnem obsegu prav zato, da ohranimo dolgoročno vzdržnost poslovanja. Verjamemo pa, da bomo k sodelovanju pritegnili še nove podpornike in da bo naše dolgoročno in nemoteno delovanje vsak dan manj ogroženo.

Ste z Mestno občino Ljubljana, ki vam je prostor na Zaloški odstopila v brezplačni najem, uredili najemna razmerja za daljši čas?

Mestni občini Ljubljana se v imenu vseh prejemnikov obrokov zahvaljujemo za razumevanje po tovrstnem prostoru v Ljubljani. Medsebojna razmerja urejamo v ustvarjalnem dialogu in vedno v dobro tretjih, to je pomoči potrebnih.