»Treba je razmišljati kot taksist«

Zelenega taksija, ki ga je predlagal župan Zoran Janković, menda ne bo.

Objavljeno
15. november 2013 20.57
Ljubljana 11.05.2010 - Taxi.foto:Blaž Samec/DELO
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – Dober mesec po tistem, ko so taksisti na pobudo župana Zorana Jankovića pripravili svoj predlog za ureditev taksi službe v glavnem mestu, ki so ga poimenovali Dober taksi, so se v četrtek sestali na občini. Čeprav sta tako ena kot druga stran skrivnostni, je znano, da se bosta znova sestali čez štirinajst dni, ko bosta menda tudi dokončno dorekli, kako bo taksi služba urejena v prihodnje.

Silvester Mikša iz taksi podjetja Laguna pravi, da lahko za zdaj pove zgolj to, da je občina umaknila predlog o ustanovitvi zelenega taksija, ki bi deloval pod okriljem Ljubljanskega potniškega prometa, in da se bo predvidoma na začetku prihodnjega leta začel izvajati sicer že sprejeti občinski odlok o prevozih z avtotaksiji, po katerem mora imeti voznik avtotaksija veljavno licenco in opravljen izpit iz poznavanja območja MOL. Hkrati so se na občini strinjali z ustanovitvijo posebne neodvisne komisije, kot jo predlagajo taksisti. Ta bi nadzirala izdajanje dovoljenj za opravljanje prevozov z avtotaksijem, sprejemala pripombe in predloge uporabnikov ter sankcionirala nespoštovanje kodeksa poklicne etike. V njej bi sedeli predstavniki občine in taksistov, tudi tistih, ki ne delujejo znotraj večjih podjetij, ampak kot samostojni podjetniki.

Poleg Mikše so se četrtkovega sestanka pri županu med drugim udeležili predstavniki Taxi društva Ljubljana, Intertoursa, Rondoja, Intereksa, Gee in Metroja. Na vprašanje, zakaj so skopi s pojasnili, Mikša odgovarja, da zato, ker morajo predloge občine najprej proučiti, poleg tega bi sam, kot pravi, z njimi počakal na dan, ko bo končni predlog uradno potrjen, kar naj bi se zgodilo v nekaj tednih. Bodo pa, dodaja, potrebni nekateri popravki. »Če nisi v taksiju doma, kar občinski veljaki niso, težko razumeš. Nekatere stvari jim bo zato treba pojasniti, da bodo tudi oni začeli razmišljati kot taksisti,« še pravi Mikša.