Trg republike bo prenovilo podjetje KPL Rast

Na razpis je prispela ena ponudba. Občina bo morala zagotoviti več denarja. Dela bodo končana predvidoma do poletja.

Objavljeno
06. februar 2014 15.13
Posodobljeno
06. februar 2014 17.00
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Kljub pomanjkanju večjih gradbenih projektov se je na razpis za izvajalca prenove Trga republike prijavil le en ponudnik – KPL Rast. Njegova ponudba znatno presega oceno vrednosti del MOL, ki bo tako v proračunu morala zagotoviti dodatna sredstva.

KPL Rast bi s podizvajalci obnovo trga izvedel za 3,88 milijona evrov (z DDV). Da je prispela le ena ponudba, je nekoliko presenetljivo, kajti na portalu javnih naročil je bilo glede razpisa veliko zanimanja in vprašanj. Zaradi zahtev interesentov, ki so grozili tudi z revizijskimi zahtevki na razpisno dokumentacijo, je občina nekajkrat spremenila razpisne pogoje, saj so ti po mnenju nekaterih dajali prednost zgolj enemu ponudniku.

Zahteven razpis in kratek rok za izvedbo

Člani razpisne komisije so danes povedali, da niso prejeli nobenega zahtevka za revizijo, zastopnica KPL Rast Irena Kos pa, da so se tudi sami še dan pred iztekom roka odločali, ali sploh oddati prijavo. Kot je pojasnila za Delo, je namreč naročilo zelo zahtevno – tako glede količine kot roka za izvedbo del – in ga sami, brez podizvajalca, Gorenjske gradbene družbe, ne bi mogli izvesti. Kosova upa, da se bodo dela začela čim prej, najkasneje marca.

KPL Rast je sicer v stoodstotni lasti KPL, občinskega koncesionarja za vzdrževanje cest. Odkar ima KPL blokirane vse račune, občina opravljene storitve plačuje prav prek hčerinske družbe KPL Rast.

Malo manevrskega prostora za pogajanja

Čeprav je predviden postopek s pogajanji, bo imela občina ob le eni prispeli ponudbi (če bodo ugotovili, da ponudba KPL Rast izpolnjuje razpisne pogoje) malo možnosti za znižanje ponudbene cene. Ta za skoraj 800 tisoč evrov presega vsoto, ki jo je občina za projekt zagotovila v veljavnem proračunu. Za Trg republike je namreč pridobila 1,22 milijona evrov evropskih sredstev in še 1,89 milijona priskrbela iz lastnih virov.

Časa za ponovitev razpisa pa ni, saj morajo biti za uspešno črpanje evropskega deleža vsa dela opravljena najkasneje konec septembra letos, kar sta določala tako razpis, na katerem se je MOL uspešno potegovala za evropski denar, kot razpis za izvajalca gradbenih del.

Ponovno v ponos mestu

Obnova Trga republike je rezultat sodne poravnave, ki sta jo pred tremi leti sklenila MOL in podjetje BSL, ki je lastnik garažne hiše pod trgom. Takrat so se dogovorili, da bo BSL na lastne stroške odstranil sloje tlaka in obnovil temeljno ploščo do hidroizolacijskega sloja, medtem ko bo občina poskrbela za prenovo zaključnih slojev ploščadi po prvotnih načrtih arhitekta Edvarda Ravnikarja.

Kot določa razpis, bo moral izvajalec del uporabiti slovenski kamen granodiorit oziroma pohorski tonalit. Parkirišča tam ne bo več, na MOL pa napovedujejo, da bo ploščad »dobila prvotni namen osrednjega mestnega in državniškega trga in bo ponovno v ponos mestu«.

Kongresni trg in Trg republike

Ravnikar si je že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja Trg republike zamislil brez avtomobilske pločevine, kot politično-kulturno središče naroda. Po prenovi bo po napovedih občine predviden za protokolarne dogodke državnega in lokalnega pomena.

Na občini niso odgovorili na naše vprašanje, kako se bo program dopolnjeval s programom na Kongresnem trgu, kamor so v zadnjih letih preselili najvišje državne dogodke. Kot je znano, ob Kongresnem trgu država načrtuje tudi postavitev spomenika žrtvam vseh vojn, za katerega so v lani izvedenem natečaju zahtevali, da ustreza najvišjim zahtevam državnega protokola ob protokolarnih dogodkih. Kdaj bo spomenik postavljen, sicer ni znano, saj država kljub drugačnim napovedim v proračunu zanj ni zagotovila potrebnih sredstev.

Dvanajst novih klopi, stojal za kolesa pa ne bo

Posebne urbane opreme, razen dvanajstih klopi iz kamnitih plošč, na Trgu republike ne načrtujejo. Ne bo niti novih stojal za kolesa, čeprav so na MOL že prispele pobude za njihovo postavitev. Na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet odgovarjajo, da bodo stojala, »če se bo pokazala potreba, namestili na lokacijah v okolici trga«.

Pred časom so na občini napovedali, da se bodo dela začela marca, se bo pa moral izvajalec usklajevati z izvajalcem del, ki ga je izbral BSL.