Trgovin in lokalov za štiri nogometna igrišča

V nakupovalnem središču bo poleg Sparovega centra še 90 trgovin, restavracij in drugih lokalov.

Objavljeno
10. maj 2017 19.05
Toni Pugelj,direktor projekta Šiškai,Ljubljana Slovenija 10.05.2017 [Tiskovna konferenca]
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana - Spar European Shopping Centers (SES) bo kot lastnik in upravljavec končno začel graditi eno najmodernejših nakupovalnih središč v mestu. Pripravljalna dela za 150-milijonski projekt Šiška center Ljubljana bodo začeli 15. junija, odprli pa ga bodo jeseni leta 2019.

Marcus Wild, generalni direktor SES, je povedal, da je pod njihovim okriljem že 30 nakupovalnih središč v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Češkem, v Hrvaški in Sloveniji s skupno površino več kot 810.000 kvadratnih metrov in da bo novo središče v Šiški presežek tako v arhitekturnem kot ponudbenem smislu. Z 32.000 kvadratnimi metri najemnih površin, kar je več od površine štirih nogometnih igrišč, 90 trgovinami in lokali (Sparova bo imela kot največja 5000 kvadratnih metrov), 1600 parkirnimi prostori in 700 zaposlenimi bo drugo največje nakupovalno središče v Ljubljani. Arhitekturno so ga zasnovali v večkrat nagrajenem avstrijskem biroju ATP arhitekti in inženirji.

»Aktivna« streha

Kot je razvidno tudi iz arhitekturnih renderjev, bo šlo za sodobno oblikovan urbani center, pri katerem bo poleg najemnih trgovin v več nadstropjih (njihovih imen Wild ni želel razkriti) pomembna tudi terasa oziroma »aktivna« streha. Na njej bodo številne restavracije, prav tako športne površine za rekreacijo. Veliko bo steklenih površin, pred enim od vhodov pa bo visok vodomet, ob katerem bodo lahko obiskovalci sedeli ali celo poležavali.

Toni Pugelj, direktor projekta, je kot Šiškar povedal, da je vesel, da so po petih let boja za pridobitev vseh sedmih gradbenih dovoljenj končno le premagali vse, ki so jih kar 1954 dni ovirali pri pridobivanju glavnega. Zanj so zaprosili že 29. decembra 2010, pravnomočno pa je postalo šele 5. maja lani. Kot je dejal, to njihovim nasprotnikom še ni bilo dovolj in so vložili tudi izredno pravno sredstvo - zahtevek za revizijo. Sparu je vzela dodatnih osem mesecev.

Neposredno vezanih 35.000 meščanov

Pri projektu so vztrajali, saj gre za odlično lokacijo. Nanjo bo namreč neposredno vezanih 35.000 meščanov, če upoštevamo še širši vplivni krog, celo 90.000. Po njegovem bodo 15. junija začeli pripravljalna dela za gradnjo komunalne in prometne infrastrukture. Najintenzivnejša gradnja bo stekla jeseni, ko bo na gradbišču naenkrat celo 1500 delavcev. Naložba ne bo le ena največjih in najdražjih v občini v tem letu, temveč tudi ena najzahtevnejših, saj bodo objekt gradili po najsodobnejših ekoloških in energetskih standardih.

Igor Mervič, direktor Spara Slovenija, je dejal, da je v projekt vpleten zelo čustveno, saj je Spar zemljišče nasproti Celovških dvorov kupil že leta 2000. Najprej so hoteli zgraditi le manjši trgovski center, potem pa so se odločili, da bi bilo pametneje zgraditi večje nakupovalno središče. Na presenečenje navzočih je dodal, da do župana Zorana Jankovića ne goji nobenih zamer, četudi je bil na začetku kot direktor Mercatorja eden glavnih zaviralcev projekta. To je jemal kot legitimno potezo svojega glavnega trgovskega tekmeca v tistih časih. In ga celo pohvalil, saj se je po prevzemu županske funkcije začel obnašati kot človek, ki mu je mar za dobro ljubljanskega gospodarstva v celoti in ne več le za dobro Mercatorja. Kritike pa je izrekel na račun počasnosti šišenske izpostave ljubljanske upravne enote.

Debirokratizirajte državo

Vladi je Mervič namignil, naj debirokratizira državo, ker da ni normalno, da so lahko Mercator in drugi okoličani proti Sparu sprožili več deset tožb in da so se potem upravni in sodni postopki vlekli tako dolgo. Za tako velike projekte bi morali postopke bistveno olajšati in pospešiti, je prepričan Mervič. Pritrdil mu je tudi župan Janković, ki se veseli nove naložbe v mestu, četudi bo ta najbrž huda konkurenca sosednjemu Mercatorjevemu trgovskemu centru tako z velikostjo kot ponudbo. Sploh ker bo tam tudi novo postajališče Biciklja.

Wild je dejal, da je več kot polovica najemnikov tik pred podpisom pogodb, za najmanj 80 odstotkov površin pa da imajo sklenjene trdne rezervacije. Kdo bodo najemniki, je še poslovna skrivnost. Pugelj je razkril, da bo v Sparovem trgovskem lokalu zaposlenih 140 ljudi. Četudi je programski del nakupovalnega središča še skrivnost, smo vseeno izvedeli, da v gostinski ponudbi ne bo le nizkocenovne hitre prehrane, temveč bodo v najvišji etaži tudi kakšnih 300 kvadratnih metrov veliki gostinski lokali, in da bodo v štirih ali petih pripravljali hrano za ljubitelje slow fooda in gurmanstva.