Tri mesece in pol bo dišalo po pečenem kostanju

MOL je oddala devet lokacij od dvanajstih ponujenih, za najem pa bo iztržila precej manj kot lani.

Objavljeno
13. oktober 2014 16.49
kostanj stojnica, Ljubljana, 23.10.2011 foto: Crt Majcen
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Tudi v glavnem mestu bo jutri spet zadišalo po slastnem kostanju. Na javno zbiranje ponudb za oddajo javne površine za peko in prodajo kostanja na dvanajstih ljubljanskih lokacijah je do prejšnjega torka, ko se je iztekel rok, prispelo petnajst ponudb. Sezona peke bo trajala do konca januarja.

Občina je uspešno oddala devet od dvanajstih ponujenih lokacij (lani deset od trinajstih ponujenih). Za tri občina, tako kot preteklo leto, ni prejela nobene ponudbe, in sicer za lokacije na Ambroževem trgu, na Trgu mladinskih delovnih brigad in na Celovški cesti, blizu Bonboniere.

Uporabnina nižja kot lani

Cene uporabnine za tri mesece in pol, kolikor trajajo pogodbe, so precej nižje od lanskih. Že več let je najdražji najem tipske utice za peko kostanja na Prešernovem trgu – podjetje Seam bo zanjo plačalo 13.900 evrov, lani jo je občina oddala za 18.500 evrov. Na Cankarjevem nabrežju, blizu gostilne Maček, bo družba GP Dašmir odštela 7912 evrov najemnine (lani dobrih 11 tisočakov), za utico na Bregu oziroma Novem trgu bo isti najemnik plačal 4317 evrov (lani 5615).

Na Kongresnem trgu, nasproti Kazine, bo samostojni podjetnik Idaver Sulejmani za uporabnino odštel 1205 evrov (lani je občina za to lokacijo prejela 2555 evrov). V parku pred sodiščem, na Miklošičevi cesti, bo podjetje Zibo plačalo 2010 evrov (lani je tam občina zaslužila manj, 1300 evrov). Ostale najemnine so precej nižje. Na Ajdovščini, pri podhodu za pešce pri Metalki, bo denimo Rok Petek utico najel za 510 evrov.

Na preostalih treh oddanih lokacijah niso predvidene tipske utice MOL, pogoji razpisa pa določajo, da mora izbrani ponudnik tam postaviti svojo utico. Ta ne sme biti večja od 4 kvadratnih metrov tlorisne površine in višja od 2,7 metra spredaj ter 2,3 metra zadaj. Streha mora imeti zadaj in ob straneh od 15 do 30 centimetrov in spredaj 60 centimetrov napušča. Kritina mora biti iz črne strešne lepenke ali pločevine na opažu, hiške pa lesene, sveže pobarvane s temno zeleno barvo. Za lokacijo nasproti moščanske tržnice na Zaloški cesti bo družba Zibo odštela 610 evrov. Na Dunajski cesti, nasproti Gospodarskega razstavišča, bo samostojni podjetnik Fekri Havziu za prostor plačal 410 evrov, pri avtobusnem postajališču pred dvorano Tivoli na Celovški cesti pa Havziu Gzim 521 evrov.

Neizbranim bo občina vrnila varščino

Ponudniki so morali najpozneje do 6. oktobra plačati varščino za resnost ponudbe, ki je glede na elitnost lokacije tisoč, petsto ali tristo evrov. Najemnikom bodo varščino všteli v uporabnino, medtem ko bodo neizbranim denar vrnili v treh dneh od izbire ponudnikov. Višina ponudb za oddajo javnih površin sicer zadnja leta upada, ugotavljajo na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, »nihanja« pa nastanejo zaradi ponovnih razpisov. Praviloma so v ponovljenih razpisih ponudbe nižje. Cena merice kostanja pa je odvisna od samih ponudnikov, občina je ne določa.