Tudi Dobrova - Polhov Gradec med integriranimi

Nova združitev prog LPP: Vožnja občutno cenejša. V horjulski občini za zdaj še kar po medkrajevnem ceniku.

Objavljeno
05. marec 2013 11.49
uho*generacije
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Po treh integriranih progah, ki v občini Vodice delujejo pol leta, se je sistemu pridružila še občina Dobrova - Polhov Gradec.

Od včeraj se tako prebivalci Črnega Vrha, Suhega Dola, Šentjošta, Polhovega Gradca in Dobrove v Ljubljano z mestnim avtobusom lahko peljejo za polovico ceneje, so sporočili iz javnega podjetja LPP. Občina Dobrova - Polhov Gradec je namreč sklenila, da se bo pridružila sistemu integriranih prog mestnega potniškega prometa, pri čemer bo na vseh linijah veljal območni sistem in s tem občutno nižje cene kot doslej.

Pred uvedbo integracije so potniki na avtobusnih progah 51, 52, 53, 55 in 56 za enkratno vožnjo v enem območju plačevali 2,30 evra, od včeraj bodo zanjo odšteli le še 1,20 evra. Cenejša je tudi mesečna vozovnica za eno območje, za katero bodo namesto 82,80 evra po novem plačevali 37 evrov, za mesečno vozovnico za dve območji pa 49 evrov. Doslej je ta stala od 97,20 do 147,60 evra.

Horjulčani za zdaj še po starem

Po novem bodo tako potniki na linijah, ki obratujejo od postajališča Žirovnik (proga 51) in postajališča Dobrova, vodomet (progi 55 in 56) proti Ljubljani in obratno, potovali v enem območju. Na tem bodo še vedno veljavne vse druge vozovnice medkrajevnega potniškega prometa, toda v primeru, da potnik vožnjo plača z gotovino, se cena prevoza določi po medkrajevni tarifni lestvici in tako ne vključuje prestopanja v roku 90 minut. LPP zato svetuje, da gotovinski potniki preidejo na plačevanje z urbano.

Progi št. 55 in 56 delno tečeta po občini Horjul, ki se ni pridružila sistemu integracije. Potniki, ki bodo izstopali na horjulskem območju (v krajih Vrzdenec, Žažar, Ljubogojna, Horjul, Zaklanec pri Horjulu in Podolnica), bodo prevoz morali plačati po veljavnem medkrajevnem ceniku, ki je oblikovan po tarifni lestvici.