Tudi jordanski lastniki bi hotel Bellevue radi prodali

Jordanski konzul zagovarja čimprejšnjo obnovo in meni, da bi Ljubljana potrebovala takšen elitni hotel.

Objavljeno
16. julij 2013 16.52
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Namesto starega, propadajočega hotela Bellevue na elitni lokaciji blizu Hale Tivoli nad Celovško cesto bi že konec lanskega leta moral stati butični hotel s petimi zvezdicami. Tako so napovedovali jordanski lastniki ob nakupu pred štirimi leti. Kaže pa, da bo kmalu spet naprodaj.

Generalni častni konzul Kraljevine Jordanije v Sloveniji Samir Amarin, sicer magister farmacije, ki je tudi predstavnik podjetja Bellevue Investment, v katero se je po njegovih informacijah nedavno preimenovala nepremičninska družba, ki je bila jeseni 2009 ustanovljena za ureditev butičnega hotela Mawared Ljubljana, je potrdil, da trenutno kaže, da se bo prodaja začela »v zelo kratkem času«. Tako so namreč odločili lastniki, ki so bili pred dvema tednoma na obisku in so si ogledali razmere. Pravi, da se za nakup že zanimajo kupci z vsega sveta, tudi iz arabskih držav.

Sicer pa konzul zagovarja čimprejšnjo obnovo in meni, da bi Ljubljana potrebovala takšen elitni hotel, ne glede na to, kdo bo kupec. Spominja se, da so bile v njem dolgo let nazaj različne zabave in poroke. Razočaran je bil, ko je slišal o raznih »grdih igrah«, ki so se dogajale v zvezi z njim. Pravi, da so v tem času hotel obnavljali, kolikor se je dalo, vanj so namreč večkrat vlomili brezdomci, ki bi bili lahko nevarni za sprehajalce. Pred slabim letom so zasilno obnovili streho in počistili notranjost ter vrata in okna znova zaprli z deskami, za to so lastniki namenili 70.000 evrov.

Velike obljube

Dejstvo pa je, da več kot sto let stara zgradba na robu parka Tivoli ob Šišenskem vrhu s pripadajočimi objekti, za katero so v luksemburški podružnici jordanskega sklada Mawared International (s podružnicami tudi v Veliki Britaniji, Maroku in Združenih arabskih emiratih) ob nakupu junija 2009 obljubljali, da jo bodo do decembra lani spremenili v elitni butični hotel z 90 sobami in apartmaji, že štiri leta tudi pod jordanskimi lastniki propada še naprej. Takrat je bilo na spletni strani www.mawared-international.com, ki je ni več mogoče najti v tej obliki, pompozno celo napovedano, da bo hotel postal eden najopaznejših na svetu.

Po več požarih v stari zgradbi, ki so jih večinoma povzročili brezdomci, smo se sprehajalci ob Šišenskem vrhu jeseni 2009 razveselili gradbene ograje z napisom Mawared International, ki je nakazovala, da se bo vendarle nekaj premaknilo. Takrat so tudi z deskami zaprli vrata in okna pred nezaželenimi obiskovalci. Za ureditev napovedanega butičnega hotela je bila sicer jeseni 2009 ustanovljena nepremičninska družba Mawared Ljubljana.

Edina sprememba v sodnih registrih

Edina sprememba se je v tem času zgodila v sodnih registrih. Družba Mawared Ljubljana je namreč 26. septembra 2011 z luksemburške podružnice Mawareda International prešla v last vojaške fundacije Development and Investment Projects Fund for The Armed Forces & Security Corps King of the Hasemite Kingdom of Jordan, ki je lastnica podjetja Mawared International. Takrat je bil tudi izbrisan zastopnik Mawareda Ljubljana Peter Graham Leask (pred njim ga je vodil prav tako slovensko-jordanski inženir Primož Adib Hiasat), prenehalo mu je pooblastilo.

Od 10. novembra 2011 je Mawared Ljubljana dobil novi poslovni naslov, prej je bil ta na Slovenski cesti 34 (v okviru poslovnega centra hotela Slon), po novem pa na Zaloški cesti 159, kjer je generalni konzulat Hašemitske kraljevine Jordanije. Zastopnik ljubljanske podružnice je postal Al Jundi Nawaf Abdallah Ayed iz Ammana, od lanskega septembra je kot zastopnik vpisan Thabet Issa Ayed Elwir.

V stari zgradbi pa so se še naprej dogajali vlomi, večkrat je tudi gorelo. Edina novost od avgusta lani je zaščitna streha na stari podrtiji, ki je bila prej čedalje bolj razkrita. Zasilno so prekrili odprto streho in še enkrat zavarovali odprtine oken in vrat z deskami. Po podatkih zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki je izdal kulturnovarstveno soglasje, je dela po naročilu lastnika, družbe Mawared International, izvedlo podjetje Hosting zahod & vzhod, d. o. o. To je potrdil tudi njegov direktor Peter Vesenjak.

Dela so preprečila sesutje in popolno uničenje še ohranjene substance zaščitenega dela kompleksa Bellevueja; izvedena pa so bila na podlagi odločbe inšpektorata za kulturo in medije pri takratnem ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Preprodajanje in zaslužki

Kaj se bo zgodilo z zgradbo, stoječo na območju, ki je naravna znamenitost, povrhu pa še na območju kulturne dediščine – antičnega vodovoda pod Šišenskim hribom in kulturne krajine Rožnik in Šišenski hrib, bo, kot kaže, znano v prihodnjih mesecih.

Jordanski lastniki so stari hotel, ki je bil leta 2007 razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena, kupili od Študentskega servisa Maribor (ŠSM) prek agencije Slovenia Invest pod vodstvom Jacqueline Stuart, ko se je ljubljanska mestna občina odločila, da ne bo uveljavljala predkupne pravice. ŠSM, ki ga je vodil Marjan Krajnc, je nepremičnino maja 2009, dva meseca pred prodajo Mawaredu International, prenesel na novo podjetje Kamil, ki ga je potem prodal Jordancem.

Za takšno pot se je odločil, da nihče ne bi mogel uveljavljati predkupne pravice za gozd (ki spada med kmetijska zemljišča). Podjetje Kamil je takrat nepremičnino ovrednotilo na 5,1 milijona evrov. Znano je, da je bila izklicna cena za prodajo sedem milijonov. Generalni častni konzul Samir Amarin pa pravi, da je Mawared International zanjo odštel 7,5 milijona evrov.

ŠSM oziroma njegov direktor in večinski lastnik Marjan Krajnc je razpadajoči hotel Bellevue leta 2005 kupil od denacionalizacijskih upravičencev, družine Šterk, za 1,8 milijona evrov. Če drži, da so jordanski lastniki za nakup odšteli približno 7,5 milijona, je SŠM z Marjanom Krajncem na čelu s preprodajo zaslužil 5,7 milijona evrov. Za koliko bo stari hotel naprodaj v napovedanem bližnjem razpisu, pa še ni znano.