Turisti v mesto s 30 avtobusi dnevno

Po prenovi Šubičeve znova sprostitev severnega dela Slovenske ceste tudi za avtobuse. 

Objavljeno
31. maj 2017 18.05
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana − V glavno mesto po ocenah pristojnega zavoda ob vrhuncu turistične sezone obiskovalce pripelje najmanj 30 avtobusov na dan. Ti trenutno ne smejo voziti po južnem delu Slovenske ceste, se bo pa po zaključku del na Šubičevi cesti promet zanje tudi na tem odseku znova sprostil.

V križišču Aškerčeve in Slovenske ceste že nekaj tednov stoji znak, ki prepoveduje vožnjo vsem avtobusom proti središču mesta, izjema so le avtobusi LPP. Kot so pojasnili na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, je bila prepoved vzpostavljena začasno zaradi prenove Šubičeve ulice: »Razlog za ukrep je, da turistični avtobus, ki pripelje po južnem delu Slovenske ceste do križišča s Šubičevo ulico, zaradi delne zapore na Šubičevi ne more zapeljati naprej po njej. Tako nima nobene možnosti izvoziti iz tega območja, kot da obrne v križišču Slovenska–Šubičeva, kjer pa je ta manever nevaren in praktično nemogoč. S to signalizacijo torej že pri uvozu na Slovensko cesto preprečujemo tovrstno početje in prekrške.« Napovedujejo, da bodo po zaključku del na Šubičevi ponovno vzpostavili prvotno prometno signalizacijo oziroma bo le-ta urejena glede na prenovljeno območje.

Tri vstopno-izstopna mesta

Če je bilo glavno izstopno mesto turistov iz turističnih avtobusov dolgo časa Kongresni trg, mesto že nekaj let avtobuse usmerja na druge lokacije. Kot pojasnjujejo, so kratkotrajno ustavljanje na Kongresnem trgu ukinili z zgraditvijo garaže pod trgom in spremembo prometnega režima na njem. Danes zavod Turizem Ljubljana voznike usmerja na tri lokacije, kjer so urejena kratkotrajna postajališča: najbližje središču mesta na Miklošičevi cesti, kjer lahko ustavita dva avtobusa hkrati, za po štiri avtobuse pa je prostora na Streliški ulici in ob Vilharjevi cesti. Kot pojasnjujejo na MOL, lahko turistični avtobusi v skladu z zakonom o pravilih cestnega prometa ustavljajo tudi na drugih postajališčih, ki so zunaj vozišča, če s tem ne ovirajo javnega prevoza potnikov.

Brezplačno parkiranje za turistične avtobuse

V javnem zavodu Turizem Ljubljana statistike prihodov turističnih avtobusov ne vodijo, tako da nismo izvedeli, koliko se je v zadnjih letih z rastjo prihodov turistov povečalo število turističnih avtobusov v mestu. Po podatkih analize, ki so jo na zavodu opravili z zasebnim podjetjem pred dvema letoma, pa ocenjujejo, da v času glavne sezone v Ljubljano prispe vsaj 30 turističnih avtobusov na dan, ki pripeljejo okrog 900 potnikov. Med njimi naj bi bilo približno 500 enodnevnih obiskovalcev in približno 400 takšnih, ki v Ljubljani prenočijo.

Poleg treh lokacij za začasno ustavljanje zavod voznike usmerja na več parkirišč za turistične avtobuse: parkirišča ob Bratislavski cesti, na P+R Dolgi most in Malence so brezplačna, plačljivo pa lahko parkirajo v Tivoliju in v Centru Stožice. Po navedbah predstavnice za odnose z javnostjo Turizma Ljubljana Nine Kosin so vozniki turističnih avtobusov zadovoljni z ureditvijo dostopa do mestnega središča, mestni redarji pa posebnih težav s turističnimi avtobusi ne zaznavajo.