UKC: Splav je ustavna pravica, maše ne bo!

Vodstvo UKC Ljubljana ostro proti maši zavoda Živim, ki je bila napovedana zadnjo sredo v mesecu v njihovih prostorih.

Objavljeno
19. marec 2014 15.08
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana − »25. Marca bomo kot zavod Živim sodelovali pri maši za nerojene otroke in njihove starše. Spomnili se bomo otrok, ki so nas zapustili zaradi spontanega splava, prezgodnje smrti in otrok, ki so umrli med postopki umetne prekinitve nosečnosti.«

Tako so k maši v kapelo UKC Ljubljana vabili člani zavoda, ki, kot se na svoji spletni strani predstavijo sami, verjamejo, da »ima vsak človek pravico do življenja od spočetja do naravne smrti. Zavod deluje na področju ozaveščanja in razkrivanja neresnic glede nerojenega človeškega življenja, umetne prekinitve nosečnosti, postabortivnega stresa in kontracepcije«.

Glede na to, da je UKC Ljubljana javni zavod, ki med drugim izvaja tudi zakonsko dovoljeno umetno prekinitev nosečnosti, smo nanje naslovili novinarska vprašanja o primernosti maše s tovrstno vsebino v njihovih prostorih. Odgovorili so nam, da o vsebini maše niso bili obveščeni, župnik kapele pa da jim je navedel, da je bila to samostojna odločitev zavoda Živim. Na vodstvo zavoda so nemudoma naslovili pismo, v katerem so zahtevali preklic te maše, saj, kot so zapisali, menijo, da bi »z molitvijo za umrle med postopkom umetne prekinitve nosečnosti lahko bile prizadete osebe, ki so se v skladu z njihovo ustavno pravico odločile za umetno prekinitev nosečnosti zaradi kakršnihkoli osebnih razlogov«.

Poudarili so še, da gre za svobodno odločanje o rojstvu otrok, kar pomeni omogočanje človeku, da se sam odloči, ali bo imel otroke, koliko, s kom in kdaj. »Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki to omogočajo. Zdravstvo mora zagotavljati načine in metode, ki lahko človeku po njegovi volji omogoči spočetje otroka ali pa prepreči rojstvo,« so še zapisali.

Pojasnili so, da so pred leti s »kar največ razumevanja« prisluhnili želji RKC, da omogoči versko oskrbo njihovih bolnikov, ki si tega želijo, a da je ta prostor namenjen »verski oskrbi zgolj in le bolnikov v UKC Ljubljana in njihovim svojcem«.

Katarina Nzobandora, direktorica zavoda, zadeve ni želela komentirati, povedala pa je, da zavod pri maši po novem ne bo sodeloval. Napoved maše je tudi že odstranjena z njihove spletne strani.