Ulici po novem lepi in urejeni, hiše pa še naprej zanemarjene

Prenova Male in Prečne ulice bo končana predvidoma do konca leta. Podobo kvarijo z grafiti popisane fasade, reklamni plakati in propadajoče hiše.

Objavljeno
01. december 2016 17.33
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljana – Prenova Male in Prečne ulice, dveh pomembnih prečnih povezav med Dalmatinovo in Trubarjevo, ki poteka od srede septembra, bo končana do konca leta. Tako je vsaj predvideno v dovoljenju za popolno cestno zaporo in prekop javnih površin, ki se izteče 25. decembra.

Ko smo na terenu govorili z delavci Komunalnega podjetja Ljubljana, so nam ti zatrdili, da je dokončanje del do predvidenega roka izvedljivo, če jim ne bodo preveč nagajali hudi nalivi, sneg ali zmrzal.

Čeprav je več kot polovica Male ulice že prenovljena, na novo tlakovana (spodnji del ob Trubarjevi cesti) in tudi delno dostopna, pa je v najožjem delu od križišča z Dalmatinovo do pasaže pod visoko poslovno stavbo, kjer so tudi prostori ljubljanskega okrajnega sodišča, pravo ozko grlo. Zaradi nedokončanih prekopov je namreč ograjena z zaščitno gradbeno ograjo, tako da je številnim pešcem in kolesarjem na voljo le ozek pas ob omenjeni stavbi. Dostop z avtomobilom je iz te smeri onemogočen, po Trubarjevi pa zelo omejen.

Prav tako še ni končan večji del Prečne ulice, kjer pa delavce čaka predvsem novo polaganje granitnih kock. Stare so namreč zaradi pretežkih osebnih, dostavnih in komunalnih vozil marsikje močno ugreznjene oziroma dvignjene.

Potopni stebrički

Kot smo lahko razbrali iz pobud meščanov, ki so se za nujno prenovo obeh ulic borili več let, je predvidenih tudi nekaj sprememb. Mala ulica bo sicer ostala taka, kot je bila doslej, bodo pa raven parkirišča ob njej višinsko uskladili z ravnijo ulice. Že maja 2014 je mestni oddelek za gospodarske dejavnosti in promet enemu od zainteresiranih pobudnikov odgovoril, da bodo problem nedovoljenega parkiranja in nepooblaščene vožnje med drugim reševali s postavitvijo avtomatičnih dvižnih stebričkov. To pomeni, da bodo tam lahko vozili in parkirali le imetniki daljinskih upravljavcev. Ti bodo še naprej lahko do tam dostopali iz Dalmatinove ulice. Že maja pa smo zvedeli, da je rok za izvedbo vseh potrebnih del v Mali in Prečni ulici 90 dni in da bo v Mali ulici po novem sedem parkirnih prostorov manj.

Kaj pa grafiti?

Četudi bosta ti ulici v središču mesta kmalu dobili komunalno in cestno podobo, kakršno si zaslužita, pa tega ne moremo reči za videz posameznih tamkajšnjih objektov. Nekaj jih že leta propada, saj jih lastniki ne obnavljajo niti navzven, še huje pa je, da je večina starih in na novo prenovljenih fasad meščanskih hiš počečkanih z grafiti. Niti z njimi niti z neprimerno velikimi reklamami v sosednji Trubarjevi se namreč nočejo spopasti ne varuhi dediščine ne mestni in državni inšpektorji, še najmanj pa njihovi lastniki. In to kljub številnim pobudam meščanov, ki se nad takim neurejenim stanjem v mestnem središču zgražajo in odgovorne nenehno pozivajo, naj ukrepajo.

Še težje je razumeti lastnike številnih gostinskih, trgovskih in poslovnih lokalov ter javnih ustanov, tako mestnih kot državnih, da jih ne moti videz stavb, kakršnega bi prej pričakovali v kakšnem degradiranem delavskem predmestju, ne pa okoli ene glavnih mestnih promenadnih ulic, kot je Trubarjeva cesta.