Urbana znova pod drobnogledom

Informacijska pooblaščenka je uvedla inšpekcijski postopek o uvedbi urbane kot članske izkaznice v mestni knjižnici.

Objavljeno
28. november 2012 17.58
Slovenija Ljubljana 17.09.2012 - Knjizznica Narodnega muzeja Slovenije. Foto: Leon Vidic/Delo
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Urad informacijskega pooblaščenca je ob uvajanju kartice urbana kot članske izkaznice v Mestni knjižnici Ljubljana začel inšpekcijski postopek. Preverjajo, ali je tovrstna uporaba urbane v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Z urbano je v ljubljanski občini poleg vožnje z mestnim avtobusom mogoče plačevati tudi vožnjo z vzpenjačo na Grad, parkirnino in izposojo kolesa v sistemu Bicikelj; tudi v zvezi s slednjim teče inšpekcijski postopek informacijskega pooblaščenca.

Urbana je junija postala članska izkaznica Mestne knjižnice Ljubljana (MKL) in nadomešča dosedanje izkaznice. Članom, ki prinesejo vrednostno ali terminsko urbano v knjižnico, v sistem Cobiss vnesejo podatke. Na rumeno vrednostno kartico, ki je prenosna, vtisnejo ime, priimek in evidenčno številko člana. V MKL pojasnjujejo, da rumena vrednostna kartica z registracijo v knjižnici postane personificirana in je izenačena z zeleno terminsko kartico.

Uporabniki lahko urbano še naprej uporabljajo za plačevanje voženj z avtobusom, nanjo pa lahko brez dodatnega obiska poslovalnic Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) naložijo tudi terminsko mesečno karto, izjema so samo subvencionirane mesečne karte za šolarje. »Kartica ima na čipu oznako, da se uporablja tudi v knjižnici, vendar vanjo niso vpisani nobeni podatki v zvezi s članstvom in izposojo gradiva v knjižnici,« pravijo v MKL.

Rumena urbana mora ostati prenosna

Na vprašanje, ali je v skladu s predpisi o varovanju osebnih podatkov, da urbana velja tudi kot sredstvo za identifikacijo in plačilo storitev knjižnice, v MKL pravijo, da je informacijski pooblaščenec preveril poslovanje knjižnice v zvezi z urbano in ugotovil, da ima MKL z LPP skladno z zakonom podpisano pogodbo o varstvu osebnih podatkov.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je pojasnila, da so v zadnjem mesecu izvedli inšpekcijski ogled v MKL in LPP, ki urbano izdaja. Postopek še poteka, predvidoma bo končan do konca leta, takrat bo tudi znano, ali uvedba urbane kot članske izkaznice MKL ustreza določbam zakona o varovanju osebnih podatkov.

Poudarila je, da rumena urbana ostaja prenosna tudi po tem, ko jo posameznik začne uporabljati kot člansko izkaznico MKL in se nanjo vpišejo njegovi podatki. »To pomeni, da lahko avtobusne vožnje s tako imensko kartico še vedno plačuje vsak, ki s to kartico razpolaga, in da LPP oziroma njihovi kontrolorji na avtobusih ne smejo preverjati identitete uporabnika take kartice, ampak zgolj dejstvo, ali je bila konkretna vožnja z njo plačana ali ne.«

Pojasnjuje namreč, da sta članstvo v knjižnici in izposoja knjig vsekakor vezana na obdelavo nekaterih osebnih podatkov posameznika, za plačevanje avtobusnih prevozov z dobroimetjem pa identiteta uporabnika ni pomembna.

Pod nadzorom tudi Bicikelj

Informacijska pooblaščenka prav tako vodi inšpekcijski postopek pri podjetju Europlakat, ki je nosilec projekta Bicikelj. Ugotavljajo, ali je za storitev izposoje koles, ki jo ponuja to podjetje, res treba pridobiti toliko osebnih podatkov, pa tudi, »ali so vsi podatki, ki jih mora posameznik posredovati Europlakatu za prijavo v sistem, ustrezni in po obsegu primerni za uporabo storitve izposoje koles«.

Preverjajo še izpolnjevanje pogodbe, ki jo izposojevalec kolesa v ta namen sklene s podjetjem. Za registracijo te storitve je namreč poleg imena in priimka treba navesti tudi spol, datum rojstva, naslov, mesto, elektronski naslov, številko mobilnega telefona in podatke o banki ter kreditni kartici. Odločitev informacijskega pooblaščenca o tem bo znana v kratkem, je povedala Musarjeva.

Na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da se v sistemu Bicikelj osebni podatki uporabnika shranjujejo z namenom identifikacije pri izposoji kolesa, za nadzor nad dolžino uporabe in za zaračunavanje uporabnine za izposojo, daljšo od ene ure.

Podatki so pomembni tudi za zavarovanje izvajalca projekta v primeru poškodb, goljufive uporabe ali izginotja kolesa, za katere v skladu s splošnimi pogoji za dostop in uporabo mestnega kolesa Bicikelj v Ljubljani odgovarja uporabnik. Zatrjujejo, da so zbrani po predpisih o varovanju osebnih podatkov. Dostop do njih pa imajo samo tisti uslužbenci, ki so pri izvajalcu izrecno odgovorni za izvajanje in spremljanje projekta Bicikelj.

Zbirke podatkov morajo biti strogo ločene

Nataša Pirc Musar pravi, da sama uporaba enotne kartice urbana za uporabo pri čedalje več storitvah še ne pomeni ravnanja v nasprotju z zakonom o varovanju osebnih podatkov. »Pomembno je, da ponudniki storitev osebne podatke uporabnika urbane zbirajo samo pri tistih storitvah, pri katerih je to potrebno.«

Pri uporabi urbane je pomembna tudi stroga ločenost nastalih zbirk osebnih podatkov. To pomeni, da vsak ponudnik storitev upravlja samo svojo zbirko, v kateri so samo osebni podatki uporabnikov njegovih storitev. Teh podatkov ne sme posredovati ali omogočiti vpogleda vanje nobenemu drugemu ponudniku iz sistema enotne kartice urbana, razen če v to osebno privoli posamezni uporabnik.

To pa pomeni, da bi bila nedopustna tudi centralna zbirka osebnih podatkov uporabnikov storitev vseh ponudnikov, vključenih v sistem urbane, razlaga Pirc Musarjeva.

Pooblaščenka opozarja tudi na odgovornost ponudnika storitve pri ustreznem zavarovanju osebnih podatkov, zbranih na kartici. »Čeprav dosedanje ugotovitve kažejo, da so podatki na urbani v ločenih zbirkah posameznih ponudnikov storitev, pa je številka te kartice povezovalni znak, prek katerega bi bilo potencialno mogoče povezati osebne podatke posameznika.

To pomeni, da bi ob zlorabi lahko prišlo do dosti večjega posega v informacijsko zasebnost posameznika.« Zato je potreben skrben nadzor informacijskega pooblaščenca pri širjenju storitev na urbani. Po drugi strani pa tak sistem omogoča tudi višjo stopnjo nadzora, sklene Nataša Pirc Musar.