Uresničitev sanj številnih generacij

Odprtje Gimnastičnega centra Ljubljana: Objekt za vrhunski trening zgrajen s sredstvi EU in MOL

Objavljeno
26. november 2015 19.01
Gimnastični center
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Z današnjim slavnostnim odprtjem in jutrišnjim dnevom odprtih vrat glavno mesto dobiva novo veliko športno pridobitev – Gimnastični center Ljubljana.

Danes mineva tudi natančno deset let od zlate nedelje za slovensko gimnastiko, ko sta se na svetovnem prvenstvu v Melbournu z zlato medaljo okitila Mitja Petkovšek in Aljaž Pegan. Takrat sta nasledila Mira Cerarja, ki je leta 1970 z osvojenim naslovom svetovnega prvaka na domačih tleh končal kariero. »Že takrat smo govorili o tem, da nove generacije potrebujejo primernejše in modernejše priprave in da bi se s tem ohranila kontinuiteta. Mi smo zapuščali prizorišče in po našem odhodu je ostala neka praznina,« se odhoda njegove generacije spominja Cerar. Po uspehu Pegana in Petkovška 35 let pozneje so bile obljube politike, da se bodo telovadci lahko poslovili od katastrofalnih razmer, v katerih trenirajo, spet postale glasnejše. Da so se uresničile, je minilo 45 let obljub, skoraj desetletje je trajalo načrtovanje in zbiranje sredstev ter zgolj deset mesecev je bilo potrebno za gradnjo.

»Po vseh teh letih smo dočakali, da se je ta sen uresničil,« pravi Cerar in poudarja, da je novi objekt velika pridobitev nasploh, ne le za vrhunsko gimnastiko. Odprtje dvorane bo prvo dejanje, potem bo sledil drugi del, ki je prav tako pomemben – poskrbeti, da bo v njej prava vsebina, da bo dvorana napolnjena.

Približno 11 milijonov evrov vreden objekt je sofinanciran z evropskimi sredstvi (7,1 milijona evrov), preostanek je zagotovila ljubljanska občina (manjši del pa tudi Fundacija za šport), ki je projekt pred dvema letoma prevzela od gimnastične zveze, ker tej ni uspelo pridobiti dovolj sredstev. Dvorano bo upravljal Javni zavod Šport Ljubljana. Ta je že objavil razpis za vodjo objekta. Med kandidati naj bi bila tudi Pegan in Petkovšek, vendar se kot najverjetnejša kandidatka neuradno omenja Alenka Bikar, nekdanja atletinja in poslanka Jankovićeve Pozitivne Slovenije.

Čeprav je večino načrtov za dvorano pripravila gimnastična zveza, bo tudi iz imena jasno razvidno, kdo je bil končni investitor in kdo je zagotovil manjkajoča sredstva. Ime objekta namreč ne bo Gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek, kot so si zamislili na Gospodarski zbornici Slovenije in kot je bilo predvideno tudi v prijavi za sredstva EU, pač pa Gimnastični center Ljubljana. Miro Cerar pravi, da zaradi tega ni nič užaljen. »V ime se že prej nisem vmešaval in tudi zdaj se ne.« Opozarja pa, da ni res, da je poimenovanje objektov po še živečih športnikih nenavadno in da je takih primerov v tujini veliko. S takim ali drugačnim imenom – nova športna pridobitev bo povezovala pretekle in nove generacije, je prepričan Cerar.