Uspešnih deset let zavetišča za živali Gmajnice

V desetletju so poskrbeli za več kot 20 tisoč živali, največja težava pa ostaja veliko število mačk.

Objavljeno
05. oktober 2012 10.34
Posodobljeno
05. oktober 2012 12.00
PASJE ZAVETISCE 10 LET
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Ob deseti obletnici delovanja so včeraj v Zavetišču Ljubljana, bolj znanem pod imenom Gmajnice, odprli svoja vrata in obiskovalce popeljali po tamkajšnjih prostorih. Janez Koželj, podžupan in mestni arhitekt, pa je predstavil tudi načrte za novo, večje in sodobnejše zavetišče.

»Midva s kolegico sva svoje delo opravila in z današnjim dnem ga predajava županu,« je Koželj povedal ob predstavitvi načrtov za novo zavetišče. Pripravila sta jih z mlado arhitektko Teo Fink, ki se jih je lotila v sklopu svoje diplomske naloge, in drugimi, tako Koželj, »entuziasti«. »Vsak obisk v zavetišču Gmajnice govori v prid temu, da je naslednji korak nujno potreben,« je še poudaril podžupan. Po njegovih besedah je čas, da v mestu, »potem ko smo izboljšali kakovost življenja ljudi, poskrbimo tudi za živali«.

Žival je živo bitje, ki dočaka določeno starost

Včeraj, na svetovni dan živali, je torej Zavetišče Ljubljana praznovalo deseto obletnico delovanja. V tem času so v njem poskrbeli za več kot dvajset tisoč psov in mačk. Že hiter sprehod skozi zavetišče da vedeti, da bi ga bilo nujno obnoviti, po drugi strani pa priča tudi o tem, da tamkajšnjim zaposlenim za živali nikakor ni vseeno.

»Večkrat poglej rano na repu,« »zaganja se v mačke in kolesarje«, »živahen« se berejo njihove opombe na vratih boksov, v katerih bivajo zapuščeni ali najdeni Franci, Ron, Athena, Niko in Tajson, če naštejemo le nekaj imen. Toda kužki, med katerimi prevladujejo starejši psi, precej je tudi pitbulov, niso največji problem zavetišča, pove Olja Ivanović, ki prek študentskega servisa v zavetišču dela že približno štiri leta.

»Največja težava je trenutno preveliko število mačk, saj jih je vsako leto več.« Kot nam še razloži Ivanovičeva, se trudijo ljudi ozaveščati, da morajo svoje mačke kastrirati, saj s tem preprečujejo razmnoževanje. »Poskušamo jim pojasniti tudi, da naj psa ali mačke ne kupujejo kot nadomestilo za igračo, in poudarjamo, da je to živo bitje, ki dočaka določeno starost,« pove. Število ljudi, ki po svojo novo domačo žival pridejo v zavetišče, sicer iz leta v leto narašča, mačk pa je še vedno preveč.

Vsako leto poskrbijo za tisoč petsto mačk

Na to opozori tudi Marko Oman, veterinar in vodja zavetišča, in poudari, da so mačke »trikrat večji problem kot psi, če upoštevamo dejstvo, da je zgolj dva odstotka mačk vrnjenih lastnikom, pa mačji problem pasjega presega kar za tridesetkrat«. Število mačk se tako vsako leto poveča, medtem ko je število psov z začetnih 750 na leto padlo na približno 150 sprejetih v enem letu. Zavetišče v zadnjem času poskrbi za kakšnih tisoč petsto mačk na leto, kar je še vedno manj kot leta 2009, ko jih je bilo skoraj dva tisoč.

Z novim zavetiščem bi tako izboljšali razmere predvsem za mačke, pa tudi psi bi dobili za petino več boksov. Trenutno imajo v zavetišču za mačke 34 namestitvenih mest, ki so fiksna, in nekaj prenosnih boksov. »Na vrhuncu sezone lahko poskrbimo za sto do sto dvajset mačk, takrat jih v enem dnevu sprejmemo med pet in štirideset,« pojasni Oman. Za pse je trenutno na voljo 68 boksov, v novem zavetišču pa bi jih bilo okoli osemdeset.

Načrti za zavetišče kot darilo projektantom

»Denarja, kot vemo, nikoli ni, tudi v tem primeru je tako, vsaj jaz ga nikjer ne vidim,« je o potrebi po novem zavetišču povedal Koželj. »Zato sva se s Finkovo odločila, da prispevava s tistim, kar imava na voljo in kar lahko ponudiva. In to je najino znanje.«

Poudaril je še, da zavetišče tudi v tehničnem pogledu ni zgrajeno v skladu z veljavnimi predpisi. »Standardom ne ustreza niti izvedba veterinarske ambulante, ki nam nikakor ni v ponos. Najmanj, kar lahko storimo za živali, je, da jim izboljšamo bivalni prostor.«

Načrti so torej, tako Koželj, prvi korak k uresničitvi želje po novih prostorih: »To darilo, ki je zastavljeno zelo širokopotezno, bomo dali projektantom, da ga dokončajo.« Prepričan je namreč, da že načrti sami kažejo vizijo, ki »bi jo lahko dosegli postopoma in na smiseln način«.