V boj proti Jankoviću tudi SD

 Še dva kandidata v Ljublani, ki računata na zmago. SD z Ireno Kuntarič Hribar.

Objavljeno
04. september 2014 23.00
Irma Kuntarič Hribar
Maša Jesenšek, Ljubljana, Peter Jančič, notranja politika
Maša Jesenšek, Ljubljana, Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana – V boj za župansko mesto se bo v glavnem mestu podala tudi SD z Ireno Kuntarič Hribar. Kandidaturo je predstavil tudi Damjan Damjanovič, ki mu je kot neodvisnemu kandidatu uspelo zbrati dovolj podpisov volivcev. Oba sta prepričana, da lahko premagata Zorana Jankovića.

Ireno Kuntarič Hribar, zdaj vodjo sektorja za vseživljenjsko učenje in štipendiranje na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je kot kandidatko za županjo danes soglasno podprlo predsedstvo ljubljanske SD. Za kandidaturo se je odločila, »ko je bilo jasno, da se namerava prestolnico še naprej voditi kot podjetje za izčrpavanje, pri čemer so v ospredju le senzacionalni (in največkrat nedokončani) projekti, veliko manj pa dobrobit meščanov«. Prepričana je, da lahko Ljubljano vodi bolje in da bo zmagala. Tako bi se po njenih besedah končalo obdobje, v katerem so bili v ospredju »zidovi«. Sama, pravi, bo delala za mlade, starejše, lokalne pridelovalce hrane ...

Kuntarič Hribarjeva je izpostavila le nekaj poudarkov programa, med njimi prilagajanje mreže vrtcev gradnji novih naselij, izboljšanje oskrbe starejših občanov in večji pomen tehnološkega parka. Zavzela se bo tudi za odlok, po katerem bo moral vsak nov zasebni graditelj 15 odstotkov površin nameniti za neprofitna stanovanja, ter za resno razpravo o gradnji modernega objekta za termično obdelavo odpadkov, s čimer naj bi se Ljubljana približala evropskim prestolnicam.

Kuntarič Hribarjeva je članica sveta četrtne skupnosti Dravlje, kjer je bila tudi predsednica v času, ko je mestni svet sprejel prostorski načrt za sporno gradnjo treh visokih stolpnic. ČS in prebivalci so temu takrat ostro nasprotovali, je spomnila danes, prav tako je bil proti odloku pristojni odbor, a ga je mestni svet z Jankovićevo večino vseeno potrdil. »To je nekorektno in nepošteno do ljudi,« je napovedala drugačno delovanje in več posluha za četrtne skupnosti, katerih »delovanje je Janković zelo omejil«.

Čeprav gre za širši javnosti manj znano ime, gre SD po besedah predsednika stranke Dejana Židana v boj »z dvignjeno glavo in optimistično«. Program bo stranka predvidoma predstavila prihodnji teden kot tudi listo kandidatov za mestni svet, v katerem si želijo vsaj podvojiti število svetniških mest.

Damjanovič bi saniral finance

»Ne bi kandidiral, če ne bi ocenil, da lahko zmagam,« je svoje možnosti proti ljubljanskemu Jankoviću opisal direktor Slovenske filharmonije Damjan Damjanovič, ki se mu mandat na čelu filharmonije izteče leta 2018. Kandidira nestrankarsko in je že zbral potrebnih 2120 podpisov občanov, ki jih je danes vložil na upravno enoto. Je član SDS, a se je, kot je opozoril, vedno distanciral od ideoloških spon. »Stranke so pomembne, a moramo iti korak naprej,« je dejal.

Po neuradnih informacijah ga bo SDS najbrž podprla in ne bo imela svojega kandidata. Po lani spremenjenem zakonu o volilnih kampanjah mu, ker formalno ni njen kandidat, finančno ne bo smela prispevati niti evra za kampanjo. Ko smo danes preverjali pri drugih bolj desnih strankah, ali bi podprle Damjanoviča, je predsednica NSi Ljudmila Novak povedala, da se v stranki dogovarjajo o svojem kandidatu, dokončno pa se še niso odločili. Da pogovori, kako ravnati, še potekajo, je iz Bruslja povedal tudi Franc Bogovič iz SLS.

Damjanovič načrtuje 20.000 evrov težko kampanjo, njegov cilj je, da bi kot župan dosegel veliko koalicijo vseh strank in list v mestnem svetu. »Ne kandidiram, da bi Ljubljano okupiral s svojo listo,« je namignil na delovanje Liste Zorana Jankovića, ki ima v tem mandatu absolutno večino. Del njegovega programa, ki ga namerava poslati vsem strankam, je sanacija mestnih financ. Povedal je, da prave finančne slike »še ne vidimo«, je pa Ljubljana štirikrat bolj zadolžena od Maribora. Prestolnico vidi kot enega kulturnih centrov Evrope. Napovedal je, da se s preteklostjo in obsodbo dejanj drugih kandidatov ne namerava ukvarjati, ker morajo to storiti tisti, ki so za to plačani.