V BS3 spet zavrelo zaradi zapornic

Kritiki uvedbe zapornic se z razlago, da se je občina tako odzvala na poziv odbora, nikakor ne strinjajo.

Objavljeno
11. september 2013 18.40
Zapornice v BS3 Ljubljana 6. avgust 2013
Samo Petančič, Delo.si
Samo Petančič, Delo.si
Ljubljana – Postavitev zapornic v soseski BS3 med košarkarskim prvenstvom je znova razburila stanovalce. Spet se je oblikoval lani poleti razpuščeni koordinacijski odbor, na katerega se mestna občina sklicuje pri omejevanju dostopa vozil v BS3.

Zapornice v tej bežigrajski soseski spet delujejo od torka. Potem ko je občina konec avgusta napovedala njihovo postavitev in jo kmalu zatem preklicala, so se konec prejšnjega tedna odločili, da jih med 10. in 22. avgustom, ko bodo v Stožicah tekme evropskega prvenstva, znova usposobijo.

Kritiki uvedbe zapornic se z razlago, da se je občina tako odzvala na poziv odbora, nikakor ne strinjajo. Poudarjajo, da je odbor »fantomska entiteta«, ki zagovarja parcialne interese, predvsem pa to počne mimo zakona. Če bi hoteli zapornice legalno postaviti, bi morali dobiti privoljenje prav vseh stanovalcev BS3 in hkrati rešiti vprašanje lastništva zemljišč okoli blokov, predvsem pa tistih, na katerih stojijo zapornice. Zgodba o tem, čigava so zemljišča, v katero je vpleten tudi podjetnik Bojan Gjura, se vleče že 17 let.

MOL smo vprašali, kakšen formalnopravni status ima omenjeni odbor in kako komentirajo dejstvo, da so stroške postavitve zapornic morali plačati stanovalci, ne pa občina, če je šlo za postavitev javne infrastrukture. Zanimalo nas je tudi, kakšno pravno podlago je imela občina za zaračunavanje kontaktnih kartic ter kako pojasnjujejo zahtevo javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT), da morajo stanovalci poiskati družbo, ki bo upravljala zapornice. To bi namreč pomenilo privatizacijo upravljanja cest.

»LPT na klice stanovalcev ne bo odgovarjal«

Odgovorili so nam, da so stanovalci BS3 dobili obvestilo o postavitvi zapornic, občina in javno podjetje pa sta jim šla toliko naproti, da so, čeprav stanovalci še niso našli upravnika zanje, za čas evropskega prvenstva namestili zapornice in s tem preprečili prometni kaos. Pojasnili so še, da so zapornice postavili na pobudo »predsednikov nadzornega odbora stavb v BS3 in koordinacijskega odbora BS3« ter da so stanovalce seznanili z režimom delovanja. Prav tako so poudarili, da »LPT ne bo odgovarjal na klice stanovalcev, ki bi želeli brez kartice zapeljati v sosesko«.

Tokrat nam je uspelo stopiti v stik z Zoretom Lukinom, predsednikom koordinacijskega odbora, ki je bil, sodeč po podatkih na odborovi spletni strani, razpuščen lani poleti, a zdaj spet deluje. Lukin nam je pojasnil, da si želi odbor ravnati konstruktivno in skupaj z MOL rešiti parkirno zagato, ki je v BS3 še posebej pereča v času prireditev v Stožicah. Pritrdil je, da odbor deluje na robu zakona, vendar se trudi najti rešitev v zapletenih razmerah. Pravde med občani, Gjuro in Gipossom se vlečejo že poldrugo desetletje in Lukin se sprašuje, kako to urediti drugače kot na način, ki so ga predlagali oni.

Stanovalci so glede zapornic precej razdvojeni. Eni menijo, da jim bodo olajšale življenje do konca prvenstva, potem pa bo občina spet pozabila na njihove težave. Drugi ugotavljajo, da so bile zapornice nadloga – za vsak obisk, dostavo, patronažo je bilo treba pešačiti do njih. Po njihovem gre za omejitev svobode gibanja, nepregledno porabo denarja in preplačan posel v višini več kot 200.000 evrov. Poteza občine v času evropskega prvenstva pa se jim zdi predvsem populistična.