V Črnučah odprli center starejših

V domu za starostnike pod Podborštom (območje nekdanje opekarne) je prostora za 156 upokojencev, vodil pa ga bo Deos.

Objavljeno
27. november 2012 17.12
LJUBLJANSKA
Janez Petkovšek/Delo
Janez Petkovšek/Delo

Ljubljana – Po več kot desetih letih od prve pobude črnuškega društva upokojencev in tamkajšnje četrtne skupnosti so pod gozdičkom Podboršt včeraj le odprli center starejših Črnuče. Naložba je vredna 16 milijonov evrov, v njem pa je prostora za 156 oskrbovancev.

Investitor doma je družba Deos, ki je zanj pridobila gradbeno dovoljenje konec lanskega avgusta, zgradila pa ga v nekaj več kot letu dni. Uporabno dovoljenje pričakujejo v začetku prihodnjega tedna, napolnili pa naj bi ga v treh mesecih. Sodobni objekt ima šest etaž, pri čemer so v pritličju skupni (jedilnica, kuhinja in bife), upravni in zdravstveni prostori. V prvem nadstropju so tri bivalne enote za 39 oskrbovancev (ena od teh bo namenjena dementnim starostnikom), v preostalih treh pa sta po dve enoti za 39 upokojencev. Skupaj je 50 enoposteljnih in 53 dvoposteljnih sob, vsaka s svojim balkonom in kopalnico.

Cene oskrbnin visoke

Ker ima Deos državno koncesijo, že imajo potrjen cenik storitev. Cena oskrbnega dne v enoposteljni sobi bo od 31,52 do 35,24 evra (mesečno to pomeni od 977 do 1092 evrov), v dvoposteljni pa od 28,65 do 30,51 evra (od 888 do 935 evrov na mesec). Center, v katerem bo 70 zaposlenih, ne bo namenjen le oskrbovancem, temveč bo tudi novo središče druženja in zagotavljanja potreb starejših celotne četrtne skupnosti.

Trnova pot

Kot je v dopisu poudaril član odbora za spremljanje gradnje črnuškega centra za starejše Franc Ules, je poleg investitorja za novi dom najbolj zaslužna četrtna skupnost s svojim društvom upokojencev. Ta je namreč dala pobudo za dom, zanj iskala možne lokacije, od leta 2003 pa nenehno pozivala MOL, naj ga uvrsti v svoj program in zanj zagotovi denar v proračunu. ČS je občina zavrnila, češ da dom ni v programu razvoja starejših na področju socialnega varstva v Sloveniji. Kupiti ni hotela niti zemljišča, ki so ga lastniki ponujali po 62,5 evra za kvadratni meter (Deos je zanj na koncu plačal po 450 evrov!).

Leta 2004 so predlagali javno-zasebno partnerstvo, pri čemer bi občina zagotovila zemljišče in komunalni prispevek, preostalo pa zasebnik, a neuspešno. Šele leta 2008 je MOL sprejela sklep o izdelavi občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje opuščenega glinokopa, ki je med drugim vseboval zdajšnji dom. Odlok je bil sprejet februarja 2009, ko je Deos dobil tudi koncesijo za dom. Sledili so projekti in gradnja, včeraj pa odprtje.

Zanemarjen črnuški bajer

Čeprav je po mestnem odloku bajer ob domu javno dobro, ga občina še ni prevzela v upravljanje in zagotovila proračunskega denarja za njegovo redno vzdrževanje, tako da je precej zaraščen z algami. Ules zato poziva MOL, naj ga prevzame čim prej.