V Domžalah začela delovati garažna hiša P + R

V garaži prostora za 228 avtomobilov, parkiranje le z mestno kartico. Dogovor za javni prevoz le s Kam-busom, s SŽ (še) ne.

Objavljeno
10. avgust 2015 16.44
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Domžale – V središču Domžal je včeraj začela obratovati Garažna hiša center Domžale P+R. V petih etažah je 228 parkirnih prostorov, vstop vanjo pa je mogoč le z nakupom posebne mestne kartice. Uradno odprtje objekta, financiranega večinoma iz evropskega kohezijskega sklada, bo 18. septembra.

Garažno hišo so začeli graditi pred enim letom, občina Domžale pa jo je prevzela 27. julija. Kot je razvidno iz table ob vhodu, je v kleti 31 parkirnih prostorov, v pritličju 45, v prvem nadstropju 60, v drugem 29 in 60 na odprti ravni strehi. V pritličju je eno od njih rezervirano za polnjenje električnih vozil, 12 za invalide. Tam so tudi kolesarnica, tehnični prostor za nadzor ob izvozu ter komunikacijsko jedro s stopniščem in javnimi sanitarijami. Ob njej urejajo še Park Masljeva z zelenimi in športno-rekreativnimi površinami, ki ga bodo opremili do konca meseca. Tam bodo otroško in dve igrišči za ulično košarko, fitnes na prostem in plezalna stena na vzhodni fasadi garaže. Objekt je vreden 2,2 milijona evrov (delež EU je 1,5 milijona, 700.000 pa občinski).

Uvedba mestne kartice

Za dostop v garažo vsak uporabnik potrebuje mestno kartico, ki stane pet evrov. Ta je anonimna in prenosljiva. Z njo je omogočeno parkiranje in koriščenje javnega prevoza, v prihodnosti bo z njo mogoče koristiti tudi druge storitve v občini Domžale. Vsak uporabnik ob izhodu iz garažne hiše plača parkirnino na avtomatski blagajni, ki sprejema gotovino, mogoče pa je plačilo tudi s plačilnimi in kreditnimi karticami. Blagajna denarja ne vrača, preplačilo parkiranja se na mestno kartico zabeleži kot dobroimetje.

Z vstopom v garažno hišo in registracijo vozila se vsakemu uporabniku naloži bonus za povratni prevoz z javnim avtobusnim prevoznikom, ki ga lahko koristi do 24. ure istega dne, izvaja pa ga družba Kam-Bus. Za vlak za zdaj dogovora še ni.

Ker so na majski seji občinskega sveta potrdili cenik storitev, ki omogoča brezplačno parkiranje za prvo uro, bodo garažno hišo vsekakor uporabljali tisti, ki bodo v Domžale prišli po krajših opravkih. Tudi dveurno parkiranje za 70 centov ni pretirano, potem pa se cena zvišuje za enak znesek za vsako polno uro. Za šest ur znaša 3,5 evra, za sedem ur pa je tarifa štiri evre.

Dolgotrajno parkiranje (devet do dvanajst ur) stane 5,5 evra, vsaka nadaljnja ura pa še po evro več. Čeprav je glavni namen, da bi čim več ljudi (vozači) svoja vozila parkiralo v garažni hiši in nato odšli v smeri Kamnika ali Ljubljane, cena ni privlačna. Povratna vozovnica do Ljubljane iz Domžal namreč stane 4,6 evra, parkiranje pa 90 centov več. Izplačalo se bo le tistim, ki se bodo vrnili pred iztekom osmih ur.