V Fužinah nočejo plačljivega družinskega centra

Širitev Družinskega centra Mala ulica: v fužinski civilni iniciativi menijo, da želi občina iz Doma občanov Nove Fužine izriniti dosedanje neprofitne organizacije.

Objavljeno
17. julij 2014 19.52
Dom občanov Fužine na Preglovem trgu. V Ljubljani 16.7.2014
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Civilna iniciativa v Fužinah je zbrala več kot 2000 podpisov prebivalcev, ki nasprotujejo širitvi javnega zavoda Družinski center Mala ulica v prostore Doma občanov Nove Fužine v središču Fužin, na Preglovem trgu.

Poudarjajo, da v Domu občanov Nove Fužine, ki predstavlja osrednji kulturni prostor, v katerem je tudi Knjižnica Fužine, dosedanje neprofitne organizacije, ki delujejo v teh prostorih, veliko dejavnosti za otroke in šolarje izvajajo brezplačno; po sedanjem ceniku Družinskega centra Mala ulica, ki deluje v središču mesta v Prečni ulici, pa je enkratna vstopnina za otroka s spremljevalcem dva evra, za bratce in sestrice s spremljevalcem pa štiri evre. Pravijo, da ne potrebujejo plačljivega družinskega centra, kar je lahko problematično za otroke iz socialno ogroženih družin. V civilni iniciativi menijo, da želi MOL izriniti dosedanje organizacije iz teh prostorov. Ko je župan Zoran Janković izvedel za zbiranje podpisov, je na tiskovni konferenci 17. junija zatrdil, da prostorov knjižnice ne bodo zmanjšali in ostajajo takšni, kot so. Takrat so v civilni iniciativi prenehali zbirati podpise, ker pa so izvedeli, da je delni odvzem prostorov pod pretvezo obnove še vedno aktualen, zbiranje podpisov nadaljujejo. V teh prostorih so tudi borza dela, kjer so knjižničarke pomagale pisati prošnje brezposelnim, in še ena velika igralnica, ker so potekale brezplačne bralne urice za šolarje in otroke, predstavitve knjig, diapozitivi s potovanj, delavnice in učenje jezikov, decembra je organiziran dedek Mraz.

Ko je mestni svet na junijski seji sprejemal sklep o ustanovitvi javnega zavoda Mala ulica – z vodjo oziroma v. d. direktorice Evo Strmljan Kreslin, mestno svetnico na Listi Zorana Jankovića –, ki je bil do tedaj organizacijska enota Mladih zmajev, pri čemer je bilo premoženje preneseno julija, je bil v obrazložitvi za dodatno lokacijo omenjen Preglov trg na Fužinah. Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana Jelka Gazvoda je na naša vprašanja o načrtih s temi prostori odgovorila, da v Knjižnici Fužine oziroma v stavbi, v kateri deluje ta enota MKL, zdaj ne poteka nobena dejavnost v zvezi z urejanjem prostorov in knjižnica redno posluje. Potekajo pa pogovori med občinskimi oddelki, pri katerih sodelujeta tudi MKL in Center Mala ulica, o pogojih, pod katerimi bi bilo mogoče v tej stavbi v prihodnje poleg knjižnice zagotoviti prostore za družinski center.

V kateri fazi je urejanje prostorov v Domu občanov Nove Fužine, v katerem je tudi Knjižnica Fužine, za potrebe novega javnega zavoda Družinskega centra Mala ulica in kakšni so načrti, smo želeli izvedeti tudi od MOL, vendar po štirih dneh čakanja nismo dobili odgovora.

V civilni iniciativi pravijo, da je pri tem načrtu MOL trn v peti tudi gostinski lokal v pritličju stavbe, ki je s prejšnjo mestno oblastjo sklenil dolgoletno najemno pogodbo, ki jo poskuša občina zdaj prekiniti. Sprožila je nekaj neuspešnih tožb, in ker ji ni uspelo, poskuša izselitev pospešiti s pritiski, kot so pošiljanje različnih inšpekcij in podobno. Ker so v sklepu o ustanovitvi javnega zavoda Družinski center Mala ulica med razširjenimi dejavnostmi navedene tudi okrepčevalnice in podobni objekti, slaščičarne in kavarne, priložnostna priprava in dostava jedi ter druga preskrba z jedmi in strežba pijač, smo od MOL želeli tudi izvedeti, ali bo ta lokal postal del tega javnega zavoda, pa odgovora do konca redakcije nismo dobili.

»Poskusi privatizacije javnih prostorov«

V omenjeni civilni iniciativi pravijo, da je bila celotna stavba Doma občanov Nove Fužine pred 30 leti zgrajena s samoprispevkom, prvi lastniki naselja pa so imeli v svojih kupo-prodajnih pogodbah celo zapisano, da so njeni solastniki. Temeljno težavo vidijo v tem, da so to »nekakšni poskusi privatizacije javnih prostorov, ki si jih je tako ali drugače prisvojila MOL in jih želi z različnimi manevri prenesti v zasebne roke nekakšnih ad hoc ustanovljenih zavodov; brezplačne dejavnosti, ki jih na primer izvaja zavod Skala, pa želijo nadomestiti z zasebnimi in plačljivimi.

Tako se širi simptom privatizacije z zdravstva in šolstva še na kulturo. S podobnimi težavami se spopadajo tudi drugje po Ljubljani in zanimivo bo spremljati, kakšne nove lokacije si bodo še poskušali prilastiti in kdo bo pri tem odrinjen,« še pravijo v civilni iniciativi Fužine.