V Hišo eksperimentov, do Prešerca in nazaj

Raziskovalni popotniki bodo na Hišpoti zbirali žige, prvi bodo prejeli kakšno od 50 nagrad.

Objavljeno
09. november 2016 17.12
Minidogodivščina vrtavke v hiši eksperimentov v Ljubljani, 8. marca 2014
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – Ob današnjem mednarodnem dnevu centrov znanosti Hiša eksperimentov pripravlja veliko zanimivega dogajanja. Prof. dr. József Györkös, direktor ARRS – javne agencije za raziskovalno dejavnost, bo ob 12.30 v hiši odprl dva nova eksperimenta – Fotofiniš in »Vroči« mobilnik.

V hiši bo od 16. do 22. ure maraton znanstvenih dogodivščin in znanstvenih šovov, kot so Jajčkologija, Mehurčkologija, Vodologija, Trenjelogija, Vonjologija, Zobologija, Spominologija, Tlakologija. Na Prešernovem trgu pa bo od 10. do 20. ure znanstvena kreativno-interaktivna delavnica Znanstveni Krneki, ki temelji na principu učenja z eksperimentiranjem.

Krožna pot radovednosti in ustvarjalnosti

Dogodke pa bo med 10. in 20 uro povezovala Hišpot, krožna pot radovednosti in ustvarjalnosti, na katero so vabljeni vsi, ki znajo biti radovedni, jih veseli kreativnost in uživajo v osebni rasti, pravi ustanovitelj in vodja Hiše eksperimentov Miha Kos. Hišpot se bo začela v Hiši eksperimentov in nadaljevala po Trubarjevi cesti do Prešernovega trga, nato pa zavila nazaj do hiše po Petkovškovem nabrežju. Na poti bodo posamezne postaje, ki bodo namenjene raziskovanju, v ta namen so prostor odstopili kavarna Cacao, frizerski salon Mete Podkrajšek, lokal Lockal in galerija Minimal; še dve točki pa bosta na zunanji lokaciji na Trubarjevi pri križišču z Malo ulico in še ena na Petkovškovem nabrežju. Raziskovalci bodo lahko zbirali tudi žige. Prvih 50 obiskovalcev, ki bodo opravili celotno Hišpot in zbrali vse žige, bo v Hiši eksperimentov ali na Prešernovem trgu dobilo nagrado.

Dan odprtih vrat

V Hiši eksperimentov, ki že 20 let deluje kot vseslovenski center znanosti in izobraževanja, bo od 14. do 22. ure tudi dan odprtih vrat, naenkrat lahko sprejme 80 obiskovalcev. Mednarodni dan centrov in muzejev znanosti je sicer skupna akcija Unesca, Mednarodnega muzejskega sveta (ICOM), Združenja centrov znanosti in tehnologije (ASTC) ter osrednjih centrov znanosti po vsem svetu, ki nadgrajuje Unescovo temo Znanost za mir in razvoj. Organizacije tako želijo prikazati vlogo in vpliv centrov ter muzejev znanosti v sodobni družbi, ki s proaktivno obravnavo globalnih tem dosegajo najrazličnejše ciljne skupine.