V Križankah nastopajo delovni stroji

Prenova: Občina napoveduje dokončanje del do poletne sezone.

Objavljeno
23. februar 2018 12.41
Prenavljalna dela v Križankah. V Ljubljani 21.2.2018[Križanke.prenova.kultura]
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Ljubljana – Napovedana rekonstrukcija in nadgradnja avditorija Križanke sta v polnem teku. Investitorja projekta Festival Ljubljana, javni zavod, in Mestna občina Ljubljana napovedujeta, da bodo dela končana do začetka poletne festivalske sezone.

Slabi dve leti je minilo, odkar je bila pomična streha, ki omogoča prireditve v našem najlepšem avditoriju tudi v slabem vremenu, poškodovana v aprilskem sneženju. Po vseh birokratskih zahtevah so se dela v Plečnikovi mojstrovini končno začela. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje Gea Consult, za obnovo pa so se v postopku javnih naročil potegovali trije izvajalci: ljubljansko podjetje Ande s partnerjem Duol inženiring, koprsko podjetje Makro 5 gradnje in ljubljansko podjetje VG5. Precej zahtevne pogoje je izpolnilo podjetje Makro 5 gradnje, ki je dela na lokaciji začelo takoj po podpisu pogodbe in plačilu bančne garancije za dobro izvedbo del, so nam sporočili na MOL. Iz dokumentacije o javnem naročanju je razvidno, da znaša vrednost naročila skoraj 2,5 milijona evrov skupaj z DDV.

Kot smo že pisali, bodo v Križankah izvedli temeljito rekonstrukcijo projekcijskega objekta in orkestrskega prostora pod odrom s strojnico za hidravliko pomičnega odra in rezervnim električnim agregatom. Na obstoječih sistemih, napravah in objektih oziroma na delih opreme odrske tehnike, ki niso trajni sestavni deli objekta, pa so predvidena druga večja vzdrževalna dela. Prenovo strehe je zasnoval prof. Miloš Marinček in naj bi zagotavljala boljšo manipulacijo prekritja z ustreznim elektronskim krmiljenjem in novimi pogoni. Predvidena sta bila dvojna ponjava in vpihovanje toplega zraka, ki naj bi izboljšala varnost pri sprijemanju snega in toče pa tudi odvod meteorne vode, a na podlagi strokovnega mnenja projektantov ta ne bo potrebna zaradi avtomatizma odpiranja in zapiranja strehe nad poletnim gledališčem.

Z MOL so še sporočili, da kljub neugodnim vremenskim razmeram dela potekajo nemoteno, in obljubili, da bodo Križanke pripravljene do začetka poletne festivalske sezone.