Vesele vesti iz ljubljanskega živalskega vrta

Ta konec tedna sta se skotili zebri in črni čopičarki. Alpake so letos dobile tri mladiče.

Objavljeno
16. oktober 2014 11.21
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana − Iz ljubljanskega živalskega vrta so sporočili razveseljivo novico. Zebre in čopičarke so dobile podmladek.

Letos se je pomladila tudi družina alpak, ki je dobila tri mladiče, v živalski vrt pa so iz Danske pripeljali novega samca dvogrbe kamele.

Samičko zebro je skotila zebra Srečka, drugega mladiča, samca, pa Srečkina mama. Oče, zebra Bili, je oplodil tako odraslo samico kot njeno mladičko Srečko.

Novopečeni mami sta ob mladičih in odganjata druge zebre, da si mladič zapomni vzorec prog svoje mame in ta njegove.

Bilija sta novopečeni mami zebri sprva odgajanjali, brcali, včasih tudi ugriznili, a je že čez pol leta postal glavni v čredi. Mladičev v ZOO sicer še niso pričakovali, saj se samci v naravi parijo šele po petem letu starosti, a kot pravijo v živalskem vrtu, mlade živali prej spolno dozorijo ob dobri krmi, kondiciji in odsotnosti drugih samcev.

Kolektiv zeber je v ljubljanskem ZOO sicer velik. Leta 2011 je čreda chapmanovih zeber štela: odraslega samca, dve odrasli samici in njuna mladiča, dve mladi samici.

Da se zebre ne bi parile s sorodniki, so najprej oddali odraslega samca v živalski vrt Sosto na Madžarskem, starejšo samico v nemški Osnabrück, dveletno samico pa so zamenjali za enako starega samca iz Züricha. Samček Bili je v Ljubljano prišel konec novembra 2012.

Povečana družina črnih čopičark

Za črne čopičarke, male inteligentne marmozetke iz Južne Amerike, skrbijo v ljubljanskem živalskem vrtu od leta 1999. Da se ne bi parile s svojimi sorodniki, so jih leta 2013 nekaj oddali in jih ločili v dve skupini. Samcu, ki je ostal, so pripeljali novo samico, dvema samicama pa novega samca iz Jihlave na Češkem.

Prvi šimpanzji par je imel dva mladiča že v maju. Nova mladiča pa sta se skotila ta konec tedna. Če pri zebrah za mladiča skrbi le samica, si družina čopičark skrb za mladiče deli. Samica jih doji, samec pa prenaša na svojem hrbtu. Tako lahko samica počiva in ima več časa za prehranjevanje, s tem pa tudi dovolj mleka, da prehrani mladiča, pravijo v ZOO.

Naraščaj tudi v čredi alpak

V čredi alpak so samec Pepito, najstarejša rjava samica Julie in mlajše svetle samice Lucia, Anika, Krea in Felicia. Lucija in Felicija sta samčka skotili julija, tokrat pa je še tretjega samčka alpak skotila še Krea. Mladiči menda hitro rastejo, nagajajo mamam in se podijo po ogradi. Seveda pa se nadvse radi tudi sončijo in spijo.

Samec dvogrbe kamele Sepa

Iz safari parka na Danskem so prejšnji teden v ZOO pripeljali leto in pol starega samca dvogrbe kamele Sepa. Samec Ali je sredi deževnega poletja poginil zaradi razjede na želodcu. Da Karamela ne bi ostala sama − kamele so precej družabne živali −, so ji pripeljali novega samca. Danski »temnolasec« ji je bil takoj všeč. Čeprav sta bila ločena s pregrado, sta se ovohavala, lizala in prepletala vratove.

Samec se je že začel udeleževati tudi »zoo pouka«, torej socializacije, privajanja na novi režim oskrbovanja in treninga. Stari samec, kot se je kasneje izkazalo, ni bil ploden, zato upajo, da bo novi, tako kot samec zebre, bolj uspešen in da bodo čez približno dve ali tri leta »zibali« mlado dvogrbo kamelo.