V mestnih javnih zavodih služba za še eno Jankovićevo svetnico

Eva Strmljan Kreslin je bila edina kandidatka za delovno mesto koordinatorja družinskega centra Mala ulica.

Objavljeno
30. januar 2013 15.06
Slovenija Ljubljana 22.01.2013 - Druzzinski center na Mali ulici. Foto: Leon Vidic/Delo
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Vodenje družinskega centra Mala ulica, ki so ga odprli prejšnji teden, je prevzela Eva Strmljan Kreslin, mestna svetnica na županovi Listi Zorana Jankovića. Plača sicer ni visoka (pogodba je bila sklenjena za skrajšan delovni čas), kljub temu pa je pomenljivo, da je bila svetnica edina kandidatka za delovno mesto.

Kot je sporočil direktor javnega zavoda Mladi zmaji (v okviru tega bo deloval nov družinski center, ki je namenjen igralnim uricam in drugim prostočasnim dejavnostim predšolskih otrok) Vojko Vavpotič, so s Strmljan Kreslinovo 10. januarja sklenili pogodbo o delovnem razmerju s skrajšanim delovnim časom za nedoločen čas in s trimesečno poskusno dobo. Plača za delovno mesto koordinator I (vodja programa Družinski center Mala ulica) je 772,44 evra bruto, je povedal Vavpotič. Eva Strmljan Kreslin je mestna svetnica na Jankovićevi listi že od leta 2006. V preteklem mandatu je sodelovala pri ustanavljanju Mladih zmajev, kasneje pa tudi pri iskanju in urejanju lokacije za družinski center. Po izobrazbi je diplomirana ekonomistka, sicer zaposlena v družinskem podjetju, kjer skrbi za menedžment svojega moža Vlada Kreslina, lahko preberemo v njeni predstavitvi na občinski spletni strani.

Brez objave na zavodu

Čeprav plača za polovični delovni čas le za slabih deset evrov presega decembrsko minimalno plačo v Sloveniji, pa je zanimivo pojasnilo direktorja javnega zavoda, da je Strmljan Kreslinova edina oddala prijavo na razpis za delovno mesto. Ali zanimanja za to delo kljub trenutni veliki brezposelnosti v državi res ni bilo ali pa iskalci zaposlitve z razpisom sploh niso bili seznanjeni?

Bolj verjetna je druga razlaga, saj je javni zavod razpis objavil zgolj na svoji spletni strani ter v lastnih prostorih, ne pa tudi na spletišču oziroma oglasni deski zavoda za zaposlovanje (ZRSZ), kjer so informacije dostopne precej širšemu krogu ljudi. Pri tem Vavpotič poudarja, da so ravnali v skladu z zakonom o delovnih razmerjih, ki določa, da mora delodajalec delovno mesto »javno objaviti«.

Kot je pojasnila Tanja Gerkšič z zavoda za zaposlovanje, se za javno objavo šteje objavo pri zavodu ali v medijih, pa tudi v prostorih delodajalca oziroma na drug, zakonsko opredeljen način. Poleg tega mora delodajalec po veljavni zakonodaji ZRSZ prijaviti vsako prosto delovno mesto, pri čemer tudi navede, ali želi, da ga ZRSZ javno objavi ali ne. Na Mladih zmajih si javne objave in večje konkurence za novo delovno mesto, kot kaže, niso želeli.

Kadrovanje v MOL

Kadrovanje v mestne institucije (znotraj velike mestne družine, kot se radi poimenujejo župan in njegovi bližnji sodelavci) iz Jankovićevega ožjega političnega oziroma družinsko-poslovnega kroga sicer ni novo. Že v prvem mandatu je mesto direktorja javnega zavoda Šport Ljubljana zasedel »njegov« svetnik Roman Jakič. Po njegovem odhodu v poslanske klopi ga je lani zamenjala Tatjana Polajnar, prej zaposlena v županovem družinskem podjetju Electa. Na čelo javnega zavoda Ljubljanski grad je pred dvema letoma prišla Mateja Avbelj Valentan, prej vodja županovega kabineta in Jankovićeva sodelavka še iz Mercatorja.

Iz Mercatorja je na vrh Lekarne Ljubljana župan pripeljal tudi Marjana Sedeja, ki bo stolček predvidoma zasedel 1. aprila – če ne bo nepredvidenih zapletov. Ob nedavni potrditvi njegovega mandata v mestnem svetu se je namreč oglasila tudi komisija za preprečevanje korupcije, saj je Sedej solastnik Jankovićevega podjetja KLM. Na položaj direktorja Te-Tola se je pred nekaj meseci (zaradi neizpolnjevanja pogojev sicer le za eno leto) povzpel Samo Lozej, nekdaj vodja županovega volilnega štaba. Od mestnih svetnikov LZJ pa je zaposlitev v javnem zavodu Ljubljanski grad pred dvema letoma našla tudi Mojca Kavtičnik Ocvirk.