V MOL si želijo bolj zasedenih javnih parkirišč

Parkiranje: Po novem predlogu do letnih dovolilnic tudi najemniki, vendar ne v mestnem središču.

Objavljeno
06. december 2013 16.57
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Najemniki stanovanj, razen tistih v središču mesta, bodo kmalu lahko pridobili dovolilnico za parkiranje na javnih parkirnih prostorih. To je ena pomembnejših novosti, ki jih prinašajo spremembe odloka o urejanju prometa, o katerih bodo v ponedeljek odločali svetniki.

Če bodo spremembe potrjene – akt bo na dnevnem redu decembrske seje po hitrem postopku – bodo Ljubljančani letne dovolilnice prihodnje leto že pridobivali po novih pravilih. Namesto dosedanjih dveh spremenjeni odlok predvideva tri območja parkiranja: cono 1 (ožje mestno središče), cono 2 (Krakovo, del Prul in del Bežigrada) in cono 3 (druga območja). V mestnem središču bo pri letnih dovolilnicah enako kot doslej: izdana bo lahko ena na stanovanjsko enoto, in to le lastnikom stanovanj, ki imajo tam prijavljeno stalno prebivališče. Kot pojasnjujejo na občini, je v tej coni okoli 10 tisoč stanovanjskih enot in zgolj 1800 parkirnih prostorov, zato »ni mogoče, da se parkirna dovolilnica izda še za stanovalce, ki imajo tam prijavljeno začasno prebivališče«.

V drugi in tretji coni pa lastništvo stanovanja ne bo več pogoj za pridobitev dovolilnice. Upravičenci bodo morali dokazati, da imajo prijavljeno stalno ali začasno prebivališče ter da so lastniki vozila ali uporabniki službenega. V drugi coni bosta lahko na stanovanjsko enoto izdani dve dovolilnici, v tretji, kjer bodo tudi nekoliko znižali cene, pa po novem kar tri (glej grafiko). »Po uveljavitvi odloka je bilo opaženo večje število razpoložljivih parkirnih prostorov, ki so namenjeni parkiranju vozil stanovalcev, predvsem zunaj ožjega mestnega središča,« spremembe pojasnjujejo na mestnem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet (OGDP).

Četrtna skupnost Center: Premislite še enkrat

Novosti se bodo zagotovo razveselili mnogi, saj je občina v preteklih letih, odkar je razširila območja plačljivega parkiranja, prejemala veliko pobud, naj nakup letnih dovolilnic omogoči tudi najemnikom stanovanj. Ker sprememba izključuje središče mesta, pa so razočarani v četrtni skupnosti Center. Kot je zapisala predsednica sveta ČS Meta Verbič, ne morejo razumeti, da stanovalci z začasnim prebivališčem v prvem parkirnem območju ne bodo mogli pridobiti letne dovolilnice. Poudarjajo, da bi lahko tudi zanje veljali posebni pogoji, kot to velja v drugi in tretji parkirni coni (prednost pri pridobitvi dovolilnice imajo stanovalci s stalnim prebivališčem). »Zato predlagamo, da mestni svet še enkrat razmisli o predlagani rešitvi,« pravi Verbičeva.

Spreminjajo se tudi nekatere cene za mesečno parkiranje na javnih parkiriščih. »Ker želimo, da se tovrstna parkirišča, kjer lahko parkirajo abonenti – fizične osebe, bolj zasedena, se v skladu s prometno politiko MOL zniža mesečna parkirnina,« so zapisali na občini. Kjer je bilo doslej za mesečno parkirnino treba odšteti 60 evrov (v parkirnih hišah Stožice in Studenec), bo po novem stala 36 evrov, za isto vsoto pa bo po predlogu mogoče tudi mesečno parkiranje na zunanjih javnih parkiriščih Mirje, Petkovškovo nabrežje II in Tivoli I. Za abonente bodo namenili še del parkirišč Trg Prekomorskih brigad, Tivoli II, Žale I, II, III in IV, Kranjčeva ulica, Palmerjeva in Gosarjeva, kjer bo mesečno parkiranje stalo 25 evrov.

V spremenjeni drugi coni se cena ure parkiranja z dosedanjih 40 zviša na 50 centov. Vozniki pa bodo morali biti odslej bolj pazljivi pri nameščanju parkirnih listkov: odlok bo namreč dopolnjen z določilom, da če zavezanec parkirnega listka ne namesti na sprednji del vetrobranskega stekla tako, da je dobro viden in čitljiv od zunaj, plača 40 evrov globe.

Avtomobilska gneča med pešci

Z odredbo o določitvi javnih parkirnih površin, namenjenih parkiranju stanovalcev na območjih za pešce, bodo zaradi širitve površin za pešce na novo določili tri lokacije: Prule (del Grudnovega nabrežja, del Žabjaka), Krakovo (del Emonske ceste, Krakovski nasip, Kladezna ulica, Krakovska ulica, Vrtna ulica in Rečna ulica) in del Tabora. Po podatkih OGDP je bilo konec avgusta na območjih za pešce za 313 parkirnih prostorov izdanih 741 dovolilnic, torej v povprečju 2,37 dovolilnice na parkirni prostor.