V soseski Polje III bo 146 mestnih stanovanj

Skupaj z že zgrajenimi bloki v Polju I in II bo v tej soseski leta 2015 kar 407 neprofitnih stanovanj in bivalnih enot.

Objavljeno
18. september 2012 18.12
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Stanovanjsko sosesko Polje III, v kateri bo predvidoma 96 stanovanj in 50 bivalnih enot, stala pa bo približno 15 milijonov evrov, naj bi začeli graditi predvidoma konec prihodnjega poletja. Prvi stanovalci bi se lahko vanjo vselili že v začetku leta 2015.

To so najpomembnejše informacije, ki smo jih lahko slišali na današnjem odprtju razstave najboljših elaboratov z arhitekturnega natečaja za najprimernejšo rešitev večstanovanjskih stavb z zunanjo ureditvijo za sosesko Polje III.

Omenjena soseska predstavlja zaokrožitev soseske Rudisa ob Zadobrovški cesti in logično nadaljevanje že zgrajenih stanovanjskih blokov v soseskah Polje I in II. Tako kot zadnje navedeni soseski bo tudi sosesko Polje III projektiralo podjetje Bevk Perović arhitekti, ki je ponudilo najboljšo natečajno rešitev (izbrali so ga med 36 elaborati).

Kot je dejala Jožka Hegler, direktorica ljubljanskega stanovanjskega sklada v odhodu, je vesela, da se s te funkcije poslavlja s projektom, ki bo z mestnimi najemnimi neprofitnimi stanovanji osrečil kar 146 ljubljanskih družin. Četudi bodo stanovanja sorazmerno majhna (dvo- in dvoinpolsobna bodo imela med 52 in 65 kvadratnimi metri površine, bivalne enote 16), je prepričana, da jih bodo ljudje veseli, ker stroški bivanja ne bodo preveliki in ker bo pred šestimi objekti velik prostor za srečevanje oziroma da tam ne bodo le majhne zelene krpice.

Stanovanja majhna, a funkcionalna

Eden od članov komisije za izbor najprimernejše rešitve je dodal, da so iskali racionalne rešitve oziroma projekt, ki bo izstopal po funkcionalnosti, tako pri velikosti in obliki stanovanj kot okolici. V funkcionalno zaokroženi soseski z veliko zelenja bo tako ob 78 stanovanjih iz prve faze, 183 iz druge in 146 iz tretje skupaj kar 407 stanovanj oziroma bivalnih enot.

Župan Zoran Janković je dal vedeti, da pričakuje podpis pogodbe za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja že prihodnji teden. Prepričan je, da bodo z njim zadovoljni tudi v ČS Polje, saj je paralelno z zidavo nove soseske predvideno tudi povečanje tamkajšnje šole in vrtca. Sploh pa Založani, ki bodo v okviru drugega mestnega projekta kmalu dobili nove prostore za četrtno skupnost in društva, pa tudi Sparov srednje velik trgovski center.