V spomin na boj 14. divizije

Obrambna ministrica Andreja Katič na slovesnostih v Ravnah in Šoštanju tudi o pomanjkanju socialne pravičnosti. 

Objavljeno
24. februar 2018 19.42
šipič MNENJA/SOBOTNA
A. Ž., STA
A. Ž., STA

Ravne na Koroškem - Ministrica za obrambo Andreja Katič se je danes udeležila slovesnosti v Ravnah in Šoštanju v spomin na 14. divizijo. Poudarila je, da je bila poleg borbe proti fašizmu in nacizmu pomembna tudi borba za socialno pravičnost, ki se je po drugi svetovni vojni skupaj s solidarnostjo uveljavila na zavidljivi ravni, danes pa je primanjkuje.

»Tudi pri dostopanju do javnih dobrin, kot je na primer zdravstvo, je vse preveč pomembno, koliko je kdo premožen. In to kljub temu, da smo v ta sistem skupaj vlagali in ga gradili vsi. To so tiste boleče rane, ki načenjajo našo bit. In to so stvari, za katere je prav, da povzdignemo svoj glas,« je med drugim dejala Katičeva.

Župan Šoštanja Darko Menih je medtem povedal, da človeško slo po bogastvu, po moči in po denarju nima meja. Te meje po njegovih besedah zahtevajo tudi veliko žrtev in trpljenja. »In ena taka vojna je bila tudi druga svetovna vojna, v kateri je bil udeležen tudi naš slovenski narod. Bilo je veliko trpljenja, gorja in tudi žrtev. Prav je, da se poklonimo tudi tistim nedolžnim žrtvam in vsem, ki so darovali življenja za našo domovino. Obenem pa opominjamo in opozarjamo naše zanamce, da naj se nikdar več ne ponovi tisto, kar se je zgodilo,« je dejal.

Zadnji boj 14. divizije kot celovite enote je bil 22. februarja 1944 v Ravnah. (Fotografija je iz arhiva.) Foto Roman Šipić


Po enomesečnem pohodu po Hrvaškem je 14. divizija v noči na 7. februar 1944 prek zasilnega mostu prešla Sotlo in v Sedlarjevem stopila nazaj na slovenska, štajerska tla. Po junaškem boju 14. divizije na Graški Gori - gori jurišev, je 22. februarja 1944 v Ravnah nastopila najbolj kritična situacija celotnega pohoda in zadnji boj divizije kot celovite enote.

V spomin na te dogodke je Združenje borcev za vrednote NOB Velenje v sodelovanju s krajevnimi organizacijami Združenja borcev na Ravnah na Koroškem in v Zavodnjah nad Šoštanjem pripravilo spominski slovesnosti. Obrambna ministrica je k spominskima obeležjema v obeh krajih položila venca.