V središču mesta je po desetletjih spet stal tramvaj

Promenada: Obiskovalci so poslušali glasbo, se sprehodili med uličnimi umetniki in – tudi koketirali?

Objavljeno
20. september 2014 22.09
Ljubljanska promenada 20.septembra 2014
M. Bi., gospodarstvo
M. Bi., gospodarstvo
Ljubljana – Ulice, ki povezujejo Tromostovje in Tivolski grad, so danes zaživele v duhu prve polovice prejšnjega stoletja. Zaživela je namreč nekoč priljubljena ljubljanska promenada. »Sprehodite se po njej; pričakujejo vas ulični umetniki, predstave, koncerti, otroški kotiček, kulinarične stojnice in originalni ljubljanski tramvaj s kuharskimi mojstri.«

Tako je obiskovalce na promenado vabil organizator Ljubljanske mlekarne. Mestno središče je bilo danes ovito v belo in je utripalo v znamenju spoštovanja preteklih družabnih srečevanj, spominov na arhitekturno preteklost mesta in seveda poskušanja organizatorjevih izdelkov. »Ljubljano in Ljubljanske mlekarne povezuje skupna tradicija; kot sta se razvijala mesto in njegova arhitektura, tako smo se z njim razvijali tudi mi. Marsikdo se še spomni starodavnega načina razvažanja mleka s prikolicami, prvih okusov naših sladoledov in drugih izdelkov, ki so postali del našega vsakdanjega življenja. Izhajajoč iz tradicije smo se odločili za vsaj en dan obuditi družaben običaj nekdanje Ljubljane in povabiti obiskovalce na sprehod po promenadi. Ne nazadnje je bila promenada tudi prostor za posel sladoledarjev,« je pojasnila predsednica uprave Cvetana Rijavec, zakaj so se lotili organizacije dogodka.

Na promenadi, ki je potekala v času med francosko revolucijo in drugo svetovno vojno, se ni zvrstilo toliko nastopajočih, kot se jih je na različnih odrih pojavilo danes, bila pa je pomemben prostor za vsakodnevno druženje, sprehajanje in tudi razkazovanje imenitnih oblačil obiskovalcev vseh stanov. Bila je kulturni pojav, ki spada v okvir kulturne dediščine glavnega mesta. Po pojasnilu etnologinje Katje Jerman je imela promenada družbeni, še posebno pa družabni značaj. Poleg tega je bila priložnost za razkazovanje, spoznavanje, navezovanje stikov pa tudi srečanja zaljubljencev. Koncerti so potekali v nedeljo, in to v paviljonu v parku Zvezda, danes so na štirih odrih so nastopili Neisha, Severa in Gal Gjurin, Eskobarsi in Stari mački.

Sprehod po promenadi je danes ponudil še vrsto dogodkov, posebne pozornosti pa je bil deležen originalni ljubljanski tramvaj iz leta 1947. Devettonskega zelenca so prepeljali do Cankarjeve ceste, potem pa so prostor na njem dobili člani Nacionalne mladinske kuharske ekipe. Pripravljali so kulinarične dobrote in jih prodajali, izkupiček pa bodo organizatorji namenili projektu ljudska kuhinja.