V Tivoliju bo padlo 29 divjih kostanjev

Drevesa v Jakopičevem drevoredu, ki so bolna in zato tudi nevarna, bodo nadomestili z mladimi drevesi.

Objavljeno
05. marec 2013 16.22
Ljubljana 5.3.2013, Jakopicev drevored foto: Tomi Lombar
Ma. J., Ljubljana
Ma. J., Ljubljana
Ljubljana – Na priljubljenem sprehajališču parka Tivoli, v Jakopičevem drevoredu, bodo danes začeli odstranjevati bolna drevesa, so sporočili z mestne občine. Padlo bo 29 divjih kostanjev.

Ureditvena dela, ki zajemajo tudi posek izbranih dreves, so sicer na območju krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib stekla že pred približno mesecem dni. Danes pa bodo začeli odstranjevati še drevesa v Jakopičevem drevoredu.

Kot so napovedali na mestni občini, bodo dela izvedli na podlagi kulturnovarstvenega soglasja zavoda za varstvo kulturne dediščine, strokovnega mnenja zavoda za varstvo narave ter izvedenskega mnenja podjetja Tisa.

»Zaradi gliv in drugih bolezni, razkroja v koreninskem sistemu, slabih rastnih razmer, starosti dreves in ne nazadnje zaradi možne zrušitve dreves – kar se je v preteklih letih že dogajalo – bo odstranjenih 29 divjih kostanjev,« so zapisali na občini. Dodali so, da bodo stara drevesa nadomestili z drevesi iste vrste. »Vsem mladim drevesom, ki so bila zaradi zrušitve starih posajena v zadnjih letih, ter vsem drevesom, ki jih bomo nadomestili, pa bomo s tem izboljšali pogoje za rast,« še poudarjajo na občini.

Širše območje krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, kjer poteka odstranjevanje dreves, sicer obsega 38 hektarov površin. Za posek so predvideli približno sedem odstotkov vsega lesa.