Vaš korak za čistejši zrak

Ob Evropskem tednu mobilnosti ljubljanska občina letos vpeljuje dva trajnejša ukrepa.

Objavljeno
13. september 2013 16.51
jsu*teden mobilnosti
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – V ponedeljek se začenja Evropski teden mobilnosti s sloganom Vaš korak za čistejši zrak. Tudi v Ljubljani, ki sodeluje že dvanajsto leto, bo prihodnji teden namenjen spodbujanju hoje, kolesarjenja in uporabe javnega prevoza.

MOL bo letos sprejela dva trajnejša ukrepa. V ponedeljek ob 14.30 bo izpred Mestne hiše na prvo redno vožnjo zapeljal električni minibus kavalir 3, v katerem je poleg voznika prostora za pet oseb. Brezplačna vožnja z njim od Vodnikovega trga do Trga francoske revolucije bo mogoča vse leto. Šele zadnji dan ETM, v nedeljo, 22. septembra, na Dan brez avtomobila, pa bo na Slovenski cesti začela veljati omejitev osebnega motornega prometa v delu med Šubičevo in Gosposvetsko cesto.

Policijska uprava Ljubljana bo prihodnji teden vsak dan med 13. in 17. uro poostreno nadzirala hitrost in uporabo zaščitnih čelad voznikov koles in motorjev, nepravilno parkiranje na kolesarskih stezah in postajališčih LPP ter druge kršitve; mestno redarstvo pa bo nadziralo območja za pešce.

Na križišču Tivolske in Vošnjakove ulice bodo dodatno merili stanje zraka z mobilno merilno postajo pri Drami, prvič pa tudi prisotnost črnega ogljika. Do 22. oktobra bo potekala raziskava o potovalnih navadah prebivalcev v MOL in okolici. Brezžično omrežje WiFreeLjubljana pa bo prihodnji teden namesto 60 minut brezplačno cel dan.