Več časa za razpis kot za gradnjo objekta

Gimnastična dvorana: Zaradi zamud z dokumentacijo negotovo črpanje dela odobrenih evropskih sredstev.

Objavljeno
04. november 2014 09.58
Ljubljana 04.02.11, dvorana petkovsek-pegan, foto: zurnal 24
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Skoraj pol leta po tem, ko so pridobili gradbeno dovoljenje za gimnastično dvorano, je Šport Ljubljana vendarle objavil javno naročilo za izvajalca gradbenih del. Ker jim je ministrstvo zavrnilo prošnjo za podaljšanje roka, bi zaradi kratkih rokov lahko izgubili del odobrenih evropskih sredstev.

Aprila letos je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na razpisu za evropsko sofinanciranje kot najprimernejši projekt izbralo gimnastični center Cerar-Pegan-Petkovšek, ki bo zgrajen na območju športnega parka Svoboda na Viču, in mu dodelilo 7,13 milijona evrov. Ko je maja javni zavod Šport Ljubljana, ki za ljubljansko občino vodi investicijo, pridobil še pravnomočno gradbeno dovoljenje, je kazalo, da so odpravljene vse ovire za uresničitev projekta, za katerega si slovenski telovadci in gimnastična zveza prizadevajo že leta.

Vendar ni bilo povsem tako. Junija so pri Športu Ljubljana napovedovali, da bo javno naročilo za izvajalca gradbenih del objavljeno še isti mesec ali na začetku julija. A to se ni zgodilo vse do sredine oktobra, ko so ga vendarle objavili, tako za gradbena dela kot za gradbeni nadzor. Kot smo že pisali, se je zapletalo s prenosom dokumentacije z Gimnastične zveze Slovenije (GZS), ki je do lani vodila investicijo, na Šport Ljubljana. Za to so potrebovali več mesecev.

»Roka ni mogoče podaljšati«

Zamude pa bi lahko povzročile težave pri črpanju dodeljenih evropskih sredstev. Razpis je namreč določal, da mora biti izvajalec del pravnomočno izbran najkasneje konec tega leta, objekt pa dokončan – z dokazilom o zanesljivosti – do 15. avgusta prihodnje leto. Na Športu Ljubljana so nam konec avgusta povedali, da so pristojnemu ministrstvu že predlagali podaljšanje roka. Toda tam smo izvedeli, da so zaprosilo javnega zavoda, naj končanje del prestavijo za tri mesece, z avgusta na oktober 2015, prejeli šele 7. oktobra. Nekaj dni pozneje so jim odgovorili, da tega ni možno spreminjati, saj je bil rok za dokončanje gradnje del razpisne dokumentacije.

Pri Športu Ljubljana so z objavo javnega naročila za izvedbo gradbeno-obrtniških in instalacijskih del ter dobavo in montažo notranje opreme v gimnastičnem centru, kot kaže, čakali do odgovora ministrstva. Razpis so objavili 17. oktobra, ponudbe pa sprejemajo do 27. novembra. V pogodbi, ki jo bodo podpisali z najugodnejšim ponudnikom, je določeno, da bo moral ta vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja na upravno enoto vložiti najkasneje konec junija prihodnje leto, uporabno dovoljenje pa pridobiti do 30. avgusta.

»Zahteva brez realne in strokovne podlage«

Ob idealnem scenariju brez pritožb bi naročnik lahko izvajalca izbral do konca leta, ta pa se gradnje lotil na začetku prihodnjega. To bi pomenilo, da bo imel za dela na voljo le kakih sedem mesecev oziroma manj, kot si je naročnik vzel za pripravo in izvedbo razpisa. Na gimnastični zvezi so sicer ob pripravi projekta ocenili, da bi bila lahko gradnja končana v desetih mesecih.

Kratek rok je že razburil nekatere od zainteresiranih gradbincev. Eden od njih meni, da bo glede na prakso pogodba z izvajalcem po »optimistični napovedi« sklenjena šele na začetku februarja, in nadaljuje: »Šestmesečni rok za gradnjo, ki vključuje tudi pridobitev uporabnega dovoljenja, je zahteva brez realne in strokovne podlage.« Drugi pa ugotavlja, da naročnik vso odgovornost prelaga na izvajalca. A pri Športu Ljubljana so na portalu javnih naročil odgovorili le, da je »na strani ponudnika, ali bo oddal ponudbo v skladu z razpisno dokumentacijo, ki vključuje tudi postavljene roke za izvedbo«.

Nekatere potencialne ponudnike razburjajo tudi zahteve javnega zavoda, da predložijo dokazila o izvedenih vsaj dveh gradnjah, vrednih po najmanj pet milijonov evrov (brez DDV), ki se štejeta za zahtevni objekt in javni objekt ter sta bili izvedeni po letu 2010. Glede na krizo v gradbeništvu so s tem po mnenju mnogih močno omejili konkurenco. Vendar naročnik kljub pozivom, naj omili reference, vztraja. Ocenjena vrednost investicije v gimnastično dvorano je sicer 8,5 milijona evrov.

Sodeloval partner iz Stožic

Zanimivo je še, da je projekt za pridobitev gradbenega dovoljenja izdelalo podjetje Slovenija projekt, ki je v lasti Energoplana, partnerja MOL iz Stožic. Ker družba ni vpisana v seznam projektivnih podjetij inženirske zbornice, projekt za izvedbo del pa je delal drugi izvajalec, se eden od zainteresiranih ponudnikov sprašuje, ali je bila izvedena revizija projektne dokumentacije in kdo bo odgovarjal za morebitno neskladje projektov. Toda pri Športu Ljubljana so mu odgovorili le, da to vprašanje »ni relevantno za pripravo ponudbe«.

Ali bodo posledice kratkega roka in zahtevnih referenc manjše število ponudb, dražje ponudbe (ob 7,13 milijona evropskih sredstev bo razliko do celotne vrednosti prispevala občina), zahtevek za revizijo, ali bodo nastali kakšni drugi zapleti (lani je denimo pri prenovi Hale Tivoli zaradi kratkega roka za izvedbo izbrani izvajalec nazadnje odstopil od podpisa pogodbe, občina pa izgubila dober milijon sredstev EU), bo znano v prihodnjih tednih. Če dvorana ne bi bila zgrajena do avgusta, pa občina ne bo mogla počrpati vsega evropskega denarja – razen če bi si ministrstvo pozneje premislilo in podaljšalo rok izvedbe.