Vevški obrat Papir servisa je zaprl svoja vrata

Civilna družba iz ČS Polje zavrnila pobudo predelovalca odpadkov za začasno rešitev, zato je ta moral ustaviti stroje.

Objavljeno
11. november 2013 17.35
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana
Ljubljana – Obrat Papir servisa v Vevčah je od danes zaprt, saj nima več okoljevarstvenega dovoljenja. Vodstvo je 114 zaposlenih za nedoločen čas poslalo na čakanje, 58 pogodbenih delavcev pa obvestilo, da jim ne bodo podaljšali pogodb.

Direktor Janez Mlakar je za Delo povedal, da je včeraj prevzel sodbo upravnega sodišča, ki je sicer že 26. septembra odpravilo okoljevarstveno dovoljenje (OVD) za vevški obrat, a je pravnomočna postala šele z dnem prevzema.

Čeprav to pomeni, da od danes v zaprti obrat ne bodo več spuščali ne fizičnih oseb, ki so tja pripeljale odpadni papir, ne pravnih oseb, ki so s tovornjaki vanj vozile odpadno embalažo (papir, plastiko), pa Ljubljančani zaprtja ne bodo občutili. Mlakar je zagotovil, da bodo odpadno embalažo do nadaljnjega pač predelovali v svojih drugih obratih. Ker so ti daleč od Ljubljane, v Novem mestu, Lenartu in na Prevaljah, bo podjetje po njegovih besedah letos prvič poslovalo z izgubo.

Priznal je še, da so zadnje dni mrzlično iskali možnost, da bi v Vevčah dve leti smeli delati z »začasnim dovoljenjem«, a jim zaradi nepopustljivosti združenih vevških vstajnikov (zastopajo jih sedem civilnih iniciativ iz ČS Polje, vevška ribiška družina in organizacija Alpe Adria Green) ni uspelo. Pomagalo ni niti to, da so obljubili izvedbo vsega potrebnega za pridobitev OVD in redne monitoringe v začasnem obratu, prav tako ne zagotovilo, »da v Vevčah smrdi le kanalizacija in nikakor njihov odpadni papir ali embalaža«.

Mlakar si bo zdaj prizadeval za čimprejšnji dogovor o zbiranju in predelavi odpadne embalaže na odlagališču Barje, vendar je ta odvisen predvsem od občine, ki bi mu morala zagotoviti vsaj dvajsetletni najem površin. Obrat bi sicer lahko uredili v vsega treh mesecih.

Nepopustljivi vstajniki

Alpe Adria Green, ribiška družina in združene civilne iniciative so nas obvestili, da so bili v preteklem tednu deležni številnih klicev Papir servisa in pobud njegovih odvetnikov. Ti so jih poskušali prepričati, naj odstopijo od zahtev po zaprtju obrata in takojšnji selitvi drugam. Tako bi namreč podjetje lahko zaprosilo okoljsko ministrstvo za začasno odločbo po zakonu o upravnem postopku, po kateri bi obrat smel delovati še dve leti, potem pa bi ga preselili.

Predsednika Državljanske pobude Vevče Aleša Babnika je denimo prejšnji ponedeljek poklicala predstavnica za odnose z javnostjo z ministrstva za infrastrukturo in prostor in ga menda prepričevala, da bi se sestali in se dogovorili o sodelovanju, nato pa še vodja direktorata za okolje Branko Ravnik, da bi se pogovorili o nadaljnji usodi Papir servisa.

V sredo je klic prejela tudi svetnica ČS Polje Minka Jerebič, sicer članica Civilne družbe Spodnji Kašelj-Podgrad-Zalog in njena zastopnica v svetu. Direktor Mlakar jo je prepričeval, da je od (ne)sodelovanja civilnih iniciativ odvisen obstoj podjetja. Predlagal je celo, da bi se čim prej dobili odvetniki obeh strani, saj se je Papir servisu v ponedeljek, torej včeraj, iztekel rok za prevzem sodbe upravnega sodišča.

Tudi odvetniška družba Neffat je večkrat prepričevala odvetniško družbo Fabiani, Petrovič, Jeraj, ki zastopa iniciative, RD Vevče in AA Green, naj se ti odločijo za opisano »pravno potezo«. V četrtek se je odvetnik Neffat oglasil pri odvetniku Petroviču celo osebno in mu prenesel pobude Papir servisa.

Predstavniki civilnih iniciativ so se enotno odločili, »da bodo svoj boj nadaljevali, da se ne bodo uklonili pritiskom Papir servisa, ne Dejana Židana, ne represiji Gregorja Viranta, ki jo izvaja zaradi stričkov in tetic. Verjamejo v pravno državo, zato naj se MKO izkaže in opravi popravni izpit, ki mu ga je z razsodbo naložilo upravno sodišče«.

Obvestilo za javnost

V petkovem sporočilu za javnost so zapisali, da so s sodbo upravnega sodišča, da se okoljevarstveno dovoljenje za vevški obrat Papir servisa odpravi in se zadeva vrne agenciji za okolje v ponovni postopek, zelo zadovoljni. Krajanom, živečim v četrtni skupnosti Polje, se je z njo povrnilo upanje v pravno državo.

Razočarani pa so nad zavajanjem Papir servisa, ki govori, da bo zaradi sodbe ostalo na cesti osemsto ljudi, in te informacije širi v medijih v lasti Kraterja, čeprav je toliko zaposlenih v vseh podružnicah te skupine. Podatek je po njihovem mnenju zavajajoč in škodljiv.

Prav tako je po njihovem zavajajoča nedavna izjava župana Zorana Jankovića, da »odprava OVD Papir servisu ni problem občine, ampak podjetja«. Če bi to držalo, pravijo, MOL ne bi ustanovila posebne delovne skupine za reševanje tega problema – z načelnico mestne uprave Jožko Hegler na čelu.

Zato so še enkrat izjavili, da so člani vseh civilnih iniciativ in krajani ves čas od izdaje OVD nasprotovali selitvi Papir servisa iz Most v Vevče. Na to so opozarjali občinske organe, ministrstva in inšpekcije. Ker so povsod naleteli na gluha ušesa, so bili prisiljeni v tožbo.

Spomnili so še, da je predstavnika dveh civilnih iniciativ policija večkrat oglobila zaradi prekrškov pri zbiranju na javnem mestu in da je Papir servis proti Babniku vložil celo dve civilni tožbi v skupni vrednosti nad 60.000 evrov. In da so pritožbo v zvezi s Papir servisom poslali evropski komisiji (obvestili jo bodo tudi o sodbi upravnega sodišča). Te dni se bodo pritožili še proti Republiki Sloveniji, češ da jim krši temeljne človekove pravice.