Vič − dan po koncu stoletne poplave

Gasilci iz podzemnih garaž v naselju Viška sončava črpajo vodo, stanovalci bližnjih blokov pa zlagajo uničeno opremo.

Objavljeno
23. oktober 2014 14.28
Poplave Vič
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Dan po poplavi Viča, Vrhovcev, dela Rožne doline in drugih jugozahodnih delov Ljubljane, imajo gasilci polne roke dela s črpanjem vode iz podzemnih garaž oziroma s spiranjem blata, stanovalci pa odstranjujejo uničeno lastnino iz kleti in shramb. Škoda je ogromna, natančne številke pa bomo zvedeli šele po končanih obiskih zavarovalničarjev. 

V eni večjih viških stanovanjskih sosesk Viška sončava (zlobneži so jo že preimenovali v Viška mokrava) so tako danes dopoldne še vedno črpali vodo iz podzemne garažne kleti. Gasilci so nam povedali, da bodo kljub 12 potopnim črpalkam iz skupne garaže dveh srednjih blokov vodo črpali še ves dan, saj se je po njihovi oceni vanjo nateklo kar 12.000 kubičnih metrov meteorne vode, ki je pritekla s polhograjskega hribovja.

Zamisli o protipoplavni betonski škarpi

Izvedeli smo še, da je v garaži, ki sprejme približno 200 avtomobilov, ostalo potopljenih le nekaj vozil. Lastnike so namreč gasilci v sredo začeli na pretečo nevarnost in možnost poplave opozarjati že ob drugi uri ponoči, tako da je v njej nastala bistveno manjša škoda, kot bi sicer. V pogovoru nam je upravnik iz Aktive dal tudi prvo oceno škode na obeh blokih, ki ju upravlja to podjetje.

Ta naj bi znašala približno 35.000 evrov (med drugim je zalilo tudi hidrofor in strojnico dvigala). Na vprašanje, kakšno rešitev ponavljajočih se poplav predlaga, je odvrnil, da razmišljajo o tem, da bi pritlične dele blokov ogradili s polmetrsko betonsko škarpo, vhod v podzemno garažo pa nekoliko dvignili. Od občine in države pa seveda pričakuje, da bosta končno ukrepala in začela izvajati protipoplavne ukrepe.

Od katastrofe jih je ločilo le nekaj centimetrov

V nekaj metrov oddaljenih starejših blokih pa smo lahko videli stanovalce, ki so prali od blata umazane avte in na kupe zlagali odpadno pohištvo oziroma opremo iz zalitih garaž ter kleti. Prav tako pa priložnostne zbiralce kovin, ki so pohiteli s selekcioniranim odvozom (kovinskih) kosovnih odpadkov. Snaga jih bo namreč danes in jutri odvažala z območja Rožne doline, Vrhovcev, Brda in Viča, jutri in pojutrišnjem pa s Podutika, Šmartna pod Šmarno goro, iz Gameljn, Kozarij, Kosovega polja in ulice Staneta Severja.

Pri viškem Intersparu je voda z včeraj poplavljenega parkirišča odtekla in danes ni videti niti blata, smo pa izvedeli, da so imeli v centru srečo, saj jih voda ni zalila. Od katastrofe jih je ločilo le nekaj centimetrov. So jo pa zato znova slabo odnesli lastniki več deset garaž ob Gradaščici oziroma ob Jamovi cesti. Tam je voda v spodnjem delu dvoetažnega kompleksa presegla pol metra višine.

Gasilci so zato danes tam spirali blato z vozne površine, lastniki garaž pa ugotavljali, ali so avti še vozni ali ne, prav tako so odstranjevali premočene stvari iz njih.

Podobno je bilo tudi v drugih do včeraj poplavljenih delih jugozahodnegha dela Ljubljane, pri čemer je treba opozoriti, da so posamezne ceste zaradi intervencijskih vozil, ki odstranjujejo posledice ujme, ponekod še vedno delno ali v celoti zaprte.