Višje cene, a starši cenijo nadstandard

Cena na odločitev staršev za vpis v zasebni vrtec vpliva bolj kot včasih. MOL sofinancira 17 zasebnih vrtcev, dva še nastajata.

Objavljeno
07. oktober 2013 17.34
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Zadnja leta se število zasebnih vrtcev v glavnem mestu postopoma povečuje. Leta 2005 jih je bilo pet, lani enajst, letos pa MOL sofinancira program že sedemnajstim, dva še nastajata. V nekaterih opažajo, da cena v današnjem kriznem času bolj kot prej vpliva na odločitev staršev za zasebni vrtec.

V sedemnajst zasebnih vrtcev je letos vpisanih 396 otrok iz mestne občine (leta 2006 jih je bilo 130), vendar zasebni vrtci vpisujejo tudi otroke iz drugih občin. Tako je bilo januarja v ljubljanskih zasebnih vrtcih brez koncesije (ti določajo ceno sami), ki so vpisani v razvid izvajalcev javno veljavnih programov vzgoje in izobraževanja, ki ga vodi šolsko ministrstvo, 443 otrok. MOL za vsakega ljubljanskega otroka v zasebnem vrtcu zagotavlja 85 odstotkov razlike med osnovo za izračun obveznosti MOL in zneskom, ki bi ga starši plačali zanj, če bi obiskoval javni vrtec. Letos je MOL zasebnim vrtcem namenila 1,4 milijona evrov, lani 830.000 evrov, predlani pa pol milijona evrov. V Ljubljani pa še ni nobenega vrtca s koncesijo. MOL je letos poskusila z že petim javnim razpisom za podelitev koncesije za opravljanje dejavnosti predšolske vzgoje za 50 oddelkov prvega starostnega obdobja, ki bo končan 16. oktobra. Pri vrtcih s koncesijo bi ceno programa določila občina.

Manjše skupine

Cene v zasebnih vrtcih so sicer višje kot v javnih, vendar starši cenijo drugačne normative, manjše skupine tudi starejših otrok, več strokovnega kadra v prvi starostni skupini in številne dodatne dejavnosti, poudarjajo v zasebnih vrtcih. Vendar pa se kljub dolgemu čakalnemu seznamu za vpis v kakšnega od 23 javnih ljubljanskih vrtcev, v nasprotju s prejšnjimi leti, v zasebnih najde še kakšno prosto mesto.

Ponudba ljubljanskih zasebnih vrtcev brez koncesije je zelo pestra, med njimi so waldorfski, katoliški, montessori, športni, mednarodni in diplomatski. Med njimi je tudi prvi slovensko-angleški dvojezični vrtec Moje sanje, ki deluje tri leta, junija pa se je preselil v novo ekološko stavbo v Podutiku. Ima tri oddelke, v katerih je skupaj 40 otrok. V jaslični skupini je deset otrok, zdaj imajo še tri prosta mesta. V skupini otrok do dveh let, ki sprejme največ 10 otrok, je trenutno 8 otrok, v skupini otrok od dveh do treh let pa 12.  Razmišljajo, da bi ustanovili še eno predšolsko skupino za otroke od tri do šest let, pravi direktorica Sandra Sešek Brajko. Cena programa je 790 evrov. Zdaj so v postopku vpisa v razvid slovenskih vrtcev, kar bo staršem omogočilo pravico do uveljavljanja znižanega plačila vrtca. Cena programa poleg slovenske vzgojiteljice vključuje tudi redno navzočnost še angleške vzgojiteljice, ki govori samo angleško: »Na ta način se otrok jezika uči tako, kakor če bi odraščal v dvojezični družini, kjer otroci pridobijo tekoče znanje dveh jezikov, brez posebnega napora ali stresa. Naši štiriletniki večinoma že tekoče in neobremenjeno govorijo in razumejo angleško.« Cena vključuje tudi vse športne aktivnosti, denimo plavanje, in druge aktivnosti, ki spodbujajo otrokov celostni razvoj. Vključena je hrana z veliko ekološkimi sestavinami, pri čemer lahko starši izberejo tudi vegetarijanski ali popolnoma ekološki jedilnik, pravi direktorica. Od oktobra bodo ponudili tudi popoldanski program za malčke, imenovan Groovie Kids, ki je namenjen otrokom, ki sicer tega vrtca ne obiskujejo. Program združuje glavne sestavine dvojezičnega vrtčevskega programa: učenje angleščine od zgodnje mladosti z igro, gibanjem, plesom, ustvarjanjem in glasbo. Tako staršem malčkov ne bo treba voziti na več različnih aktivnosti, temveč bodo lahko našli vse na enem mestu, pravi direktorica. Cena programa za tri mesece, po dva obiska na teden, bo 249 evrov.

Zeliščni, zelenjavni in cvetlični

Vrtec Metulj na Podutiški cesti je športni vrtec. Imajo tri oddelke, vpisanih je 38 otrok, njihova prednost pa je, da v skupini ni več kot 14 otrok, je povedala direktorica Nives Jurman. Zdaj imajo še tri prosta mesta za otroke, stare štiri ali pet let. Cena njihovega programa je 650 evrov na mesec. Subvencionira jih občina, starši pa glede na razporeditev v plačilni razred plačajo najmanj 240 in največ 560 evrov. Ravnateljica ugotavlja, da je »program tisti, ki starše oziroma otroke zadrži« kljub približno 200 evrov višji ceni od javnega vrtca. Otroci imajo skupno in individualno vadbo s športno pedagoginjo, integrirano angleščino v skupino, razvijajo pa tudi ekološko zavest, imajo svoj zeliščni, zelenjavni in cvetlični vrt.

V Waldorfskem vrtcu Mavrica na Prušnikovi v Šentvidu, ki deluje od leta 1996, imajo dve kombinirani skupini otrok v starosti od dveh do šestih let; zdaj je vpisanih 30 otrok, imajo pa še dve prosti mesti, je povedala direktorica Ana Ogrin. Ekonomska cena njihovega programa je 452 evrov in ga sofinancira občina. Starši ljubljanskih otrok, ki so uvrščeni v prvi dohodkovni razred, plačajo 130 evrov, v devetem pa 378 evrov. Cena za drugega vpisanega otroka je še nižja, saj del plačila staršev prevzema šolsko ministrstvo. Za drugega otroka starši v devetem dohodkovnem razredu plačajo 174 evrov. Pri vpisu v njihov vrtec v današnjih težavnejših časih ne zaznavajo bistvenih sprememb, pravi direktorica: »V naš vrtec starši vpisujejo otroke predvsem zaradi drugačne pedagogike in manjšega števila otrok v skupinah. K temu pa verjetno pripomore tudi dejstvo, da imamo med zasebnimi vrtci najnižje cene.«

Starši pretehtajo odločitev

Eden najstarejših ljubljanskih zasebnih vrtcev, ustanovljen leta 1993, je vrtec, ki deluje kot enota zasebne Waldorfske šole v Ljubljani na Streliški. Zdaj imajo pet skupin s skupaj 77 otroki, nekaj pa jih pride še med šolskim letom, ki napolnijo skupine, pravi vodja vpisne službe Branka Strmole Ukmar. Ekonomska cena za mlajše otroke od treh let je 545 evrov, za starejše pa 437 evrov. Starši iz Ljubljane tako na primer v devetem dohodkovnem razredu za mlajše otroke plačajo 404 evre, v prvem pa 132 evrov. Za drugo starostno skupino v devetem dohodkovnem razredu starši prispevajo 369 evrov, v prvem pa 142 evrov. Pravi, da imajo finance pri odločitvi za vpis v vrtec seveda pomembno vlogo, vendar starši svojo odločitev pretehtajo tudi z vidika tega, da so otroci deležni vzgojnega pristopa, za katerega menijo, da je za njihovega otroka primeren, in jim ga zato tudi želijo zagotoviti.

Zasebni vrtec Pingvin, ki deluje od leta 1997 za Bežigradom, ima tri oddelke druge starostne skupine, ki so polni, imajo eno prosto mesto za otroka, rojenega leta 2008. Starši v prvem dohodkovnem razredu plačujejo 387, v devetem pa 606 evrov na mesec. Ravnateljica Tadeja Gomol Ambrož ugotavlja, da cena v teh slabih časih bolj kot prej vpliva na odločitev staršev za zasebni vrtec.

Med najmlajšimi je zasebni vrtec Mala akademija v Mencingerjevi ulici, ki vključuje elemente pedagogike montessori. Prijave za vpis so začeli zbirati marca, odprli pa so ga septembra. Imajo dva oddelka, enega za otroke, mlajše od treh let, drugi pa je kombiniran. »Zdaj zapolnjujemo prvi oddelek, ker smo delo šele začeli, imamo še prosta mesta,« je povedala ravnateljica Irena Marinko. Vrtec je vpisan v razvid in je predvideno sofinanciranje MOL. Cena programa za prvo starostno skupino je od 337 (za starše v prvem dohodkovnem razredu) do 497 evrov (v devetem dohodkovnem razredu), za drugo starostno skupino pa od 317 do 487 evrov.