Vloženih že pet kandidatur za župana Ljubljane

Lokalne volitve: V SMC naj bi svojega kandidata razkrili v sredo, Desus v boj pošilja Marijo Horvat, SDS brez kandidata.

Objavljeno
08. september 2014 19.14
Janković
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Martina Valenčič (Naprej Slovenija), Damjan Damjanovič (skupina volivcev), Marija Horvat (Desus), Miha Jazbinšek (Zelena koalicija) in Zoran Janković (Lista Z. J.) so dosedanji kandidati za ljubljanskega župana.

Volilna komisija mestne občine je včeraj prejela pet kandidatur za volitve župana MOL in štiri kandidatne liste za volitve v mestni svet. Zelena koalicija je vložila kandidaturo za župana, njihov kandidat je Miha Jazbinšek. Poleg tega so na listo za volitve članov mestnega sveta uvrstili 45 kandidatov, pri čemer zagotavljajo, da sta oba spola enako zastopana, vse starostne skupine sorazmerno, izobrazbena struktura je nadpovprečna, na listi pa so med drugim nosilci nekaterih civilnih iniciativ v Ljubljani. Zelena koalicija bo prav tako nastopala na volitvah za člane svetov v vseh 17 četrtnih skupnostih, v nekaterih s polno listo, v nekaterih pa le z delno zapolnjeno listo kandidatov.

Tudi Lista Zorana Jankovića je mestni volilni komisiji predala kandidature. Tako Janković kot njegova lista sta namreč v preteklih dneh zbrala dovolj podpore za vložitev kandidatur za župana in mestni svet.

V SD kandidature še niso vložili, so pa kandidatko za županjo, Ireno Kuntarič Hribar, predstavili že prejšnji teden. Da se bodo potegovali za župansko mesto, so včeraj sporočili tudi iz Desusa. V boj pošiljajo Marijo Horvat, v iztekajočem se mandatu članico nadzornega odbora MOL, ki nadzira javno porabo v glavnem mestu.

Združena levica bo predvidoma danes vložila kandidaturo za župana in za mestni svet. Prav tako Solidarnost, ki napoveduje, da bo s svojimi kandidati nastopila v okoli štiridesetih občinah, predvsem vseh mestnih. Stranka Mira Cerarja in Slovenska ljudska stranka pa bosta počakali do jutri, ko je zadnji dan za vlaganje kandidatur. Tudi v Novi Sloveniji se še niso odločili za svojega kandidata za ljubljanskega župana, znano je le, da bo Mojca Kucler Dolinar nosilka liste za mestni svet. Svojemu kandidatu za župana so se odpovedali zgolj v SDS. O morebitni podpori drugim kandidatom bodo spregovorili šele v sredo.

Sodelovanje na županskih volitvah sta napovedala še Zmago Jelinčič (SNS) in Gregor Škerl (Krščanski socialisti Slovenije).