Volilno nedeljo zabelil Tito

V prestolnici so srbski ustvarajalci snemali TV-serijo. Nekateri mimoidoči jezni zaradi jugoslovanskih simbolov.

Objavljeno
05. oktober 2014 22.31
Snemanje filma
Ti. L., Ljubljana
Ti. L., Ljubljana

Ljubljana – Danes so na Prešernovem trgu zaplapolale jugoslovanske zastave, s Filipovega dvorca je zrl tovariš Tito, na transparentih so bili napisi Za domovino, s Titom naprej! Košarkarska pravljica na Prešernovem trgu. Na normalno nedeljo, bi vsak takoj pomislil, da gre za snemanje filma, a ker nedelja ni bila navadna, temveč volilna,
ko ljudje predvolilni molk jemljejo še posebej resno, so parole in simboli prejšnjega sistema popolnoma zmedli in celo razžalili politična čustva nekaterih mimoidočih volilcev, konkretneje predstavnikov strank NSi in SDS. »Policija na klice ne ukrepa. Očitno gre za premišljeno potezo ljubljanskih oblasti. Ali ni to kršitev volilnega molka,« se je spraševala predsednica ljubljanske NSi Mojca Kucler Dolinar.

Nekoliko so se pomirili, ko so jim razložili, da se v centru snema košarkarska pravljica iz leta 1970, ko se je maja v ljubljanski Hali Tivoli odvijala odločilna tekma za naslov svetovnih prvakov med jugoslovansko in ameriško reprezentanco. Športno dramo in tv serijo hkrati, z naslovom Bit ćemo prvaci sveta (Postali bomo svetovni prvaki) v režiji Darka Bajića, snema srbska producentska hiša Intermedia Network (ki je uspehe že žela z nogometno sago Montevideo) v koprodukciji s slovensko produkcijsko hišo Perfo.

V 80. snemalnih dneh na lokacijah po vsej nekdanji skupni domovini, se je filmska ekipa zadnji mesec mudila tudi na Bledu in v Ljubljani. Pri filmu sodeluje tudi več slovenskih igralcev, v vlogi Iva Daneua bo tako nastopil Jure Henigman.