Vozniki zlasti moški, med potniki pa ženske

Prostofer po letu dni: centre za socialno delo so pozvali, naj z možnostjo brezplačnega prevoza za starejše seznanijo ljudi.

Objavljeno
18. marec 2014 15.37
iza_telefoniranje
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Pri projektu Prostofer v okviru mreže Matija po slabem letu sodeluje že nad 70 prostovoljnih voznikov. Na skupni razdalji 7000 kilometrov so prepeljali več kot štiristo starejših. Prostoferji ugotavljajo, da ti velikokrat potrebujejo tudi spremstvo in druženje.

Prostovoljci si želijo, da bi vozili predvsem tiste, ki bolj potrebujejo pomoč in brezplačen prevoz, zato so z mreže Matija o tem obvestili vse centre za socialno delo ter jih pozvali, naj informacije posredujejo morebitnim uporabnikom. Pravijo, da so se nekateri centri na akcijo že dejavno odzvali.

Starejši, ki potrebujejo brezplačen prevoz, lahko pokličejo na brezplačno številko mreže Matija (080 10 10), na katero se prijavijo tudi prostovoljni vozniki. Potem ko povedo, kakšen prevoz potrebujejo, jim posredujejo kontaktne podatke s seznama registriranih prostovoljnih voznikov oziroma »prostoferjev«. Uporabnik in voznik se dogovorita za prevoz. Vse uporabnike prevozov v mreži povabijo, da ocenijo voznika, in tako gradijo bazo preverjenih prostoferjev.

Prostovoljni vozniki, med katerimi je dve tretjini moških, ugotavljajo, da so ženske pogostejše uporabnice te storitve kot moški. Večinoma jih vozijo po opravkih, na krajše razdalje v okolici bivanja, včasih pa se dogovorijo tudi za daljši prevoz. Nekateri prostoferji poleg brezplačnega prevoza starejšim pomagajo še pri registraciji vozila, obnovitveni vožnji, jih spremljajo, če je to potrebno ... Tudi prostoferji so se med seboj povezali in včasih si pri prevozu starejših pomagajo.