Vpis v matični register rojstev že v ljubljanski porodnišnici

Novorojenčke bodo v knjigo rojstev vpisale matičarke.

Objavljeno
06. september 2013 15.16
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Upravna enota in porodnišnica Ljubljana staršem po novem omogočata vpis rojstva otroka v matični register že v porodnišnici.

Matičarke bodo tako poslovale v prostorih porodnišnice, da bi starši lahko večji del formalnih postopkov v zvezi z vpisom novorojenčka v matični register opravili čim prej.

Kratke slovesnosti ob odprtju prostora za vpis rojstva v matični register so se udeležili v. d. generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Simon Vrhunec, državni sekretarki na ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za zdravje Renata Zatler in Brigita Čokl ter načelnik Upravne enote (UE) Ljubljana Dušan Verbič.

Vrhunec je poudaril, da se v največji slovenski porodnišnici rodi tretjina otrok v državi, v smislu transparentnosti urejanja formalnih postopkov po rojstvu otroka pa želijo staršem olajšati delo, zato so na odprtje pisarne UE Ljubljana v porodnišnici ponosni.

Po besedah Zatlerjeve bodo po novem matere, ko bodo z otrokom iz porodnišnice odšle domov, s seboj dejansko odnesle tudi njegov rojstni list, ki so ga do zdaj prejemale domov po tednu ali celo dveh. Ob tem je izpostavila, da novost ne predstavlja dodatnih stroškov za državno upravo in da ministrstvo projekte za približanje uporabnikom zelo podpira.

Čoklova pa je čestitala vsem mamicam in poudarila, da gre pri storitvi za povezovanje različnih inštitucij, kar »dokazuje, da smo se v Sloveniji zmožni pogovoriti o stvareh, ki gredo v korist vsem, predvsem pa mladih družin«.