Vrhunski pogoji za nove cerarje, pegane in petkovške

Gimnastični center Ljubljana odprli z željami, da se bo duh iz Narodnega doma preselil na Vič in poskrbel za nove šampione.

Objavljeno
27. november 2015 17.02
Otvoritev gimnastičnega centra
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Novo opremo v gimnastični dvorani so na  slovesnosti, ki je bila v znamenju navdušenja in zahval, manjkale pa niso niti solze, prvič tudi uradno preizkusili telovadci in telovadke.

»Dvorana ima vse, kar imajo veliki. Sanje iz preteklosti so zdaj realnost mlajših, da imamo pogoje, ki si jih želi vsaka športna panoga,« je dejal predsednik Gimnastične zveze Slovenije (GZS) Ivan Levak. Pogoji so torej vzpostavljeni, ostaja želja, da se duh iz študijske dvorane Narodnega doma ob Tivolski cesti preseli v novi objekt na Viču in da »bodo tu rasli novi cerarji, novi pegani in novi petkovški«.

Podobnih misli so bili vsi trije legendarni slovenski telovadci, brez uspehov katerih morda tega objekta še danes ne bi bilo. Miro Cerar se je spomnil, da so že leta 1970 na svetovnem prvenstvu v Ljubljani sanjali, da bodo naslednje generacije prišli do takega objekta za boljše pogoje za trening. Tako Aljaž Pegan kot Mitja Petkovšek sta upala, da bi novo dvorano dočakala še za časa svoje kariere, a je tudi za Petkovška, ki se je poslovil na začetku oktobra, trajalo nekoliko predolgo. Je pa lahko slovesnost izkoristil vsaj za čustveno, in z nekaj solzami obarvano slovo in zahvalo tistim, ki so mu na tej uspešni poti pomagali.

Po desetletju obljub seveda ni manjkalo govorov politikov, ki so na koncu vendarle zagotovili potrebna sredstva – država z evropskimi in proračunskimi sredstvi in ljubljanska občina, ki je prevzela investicijo in zagotovila razliko do končne vrednosti približno enajst milijonov evrov vrednega projekta. Ministrica Maja Makovec Brenčič je projekt označila za »enega najbolj učinkovitih na področju športne infrastrukture v zadnjem času«. Da je bila gradnja končana v zgolj 36 tednih, je izpostavila tudi direktorica Športa Ljubljana Tatjana Polajnar in se zahvalila izvajalcu, novomeškemu CGP, in podizvajalcem. Vrsta zahval je letela tudi na župana Zorana Jankovića, ki je menil, da »če bi imeli Cerar, Pegan in Petkovšek takšno dvorano za trening, bi bil svet premajhen za njihove uspehe«. Seveda ni šlo brez obljub za prihodnost – ta dvorana je po županovih besedah motiv za izgradnjo novega atletskega stadiona v Šiški, izrazil pa je tudi upanje, da se bo lahko začela prenova Plečnikovega stadiona, in dodal, da pokriti olimpijski bazen Ilirija ostaja »moja bolečina«.

Danes novi objekt odpira vrata tudi za širšo javnost, ki si ga lahko ogleda med 11. in 16. uro. V pritličju centra je dvorana, ki se z zaveso lahko razdeli na dva dela – za športno in ritmično gimnastiko. V višjih nadstropjih so še dvorana za aerobiko, telovadni prostor za najmlajše telovadce, fitnes in savna ter bivalni prostori za športnike.