Vse bolj vseslovenski in mednarodni festivali

V Pionirskem domu se bo sredi marca začel Hokus pokus. Festival Zoom pa bo letos močno mednarodno obarvan.

Objavljeno
16. februar 2017 19.59
Andreja Žibret
Andreja Žibret

Ljubljana – V Pionirskem domu, centru za kulturo mladih že napovedujejo pestro festivalsko pomlad, pripravljajo sedem festivalov, ki postajajo vse bolj vseslovenski in mednarodni. Letos pričakujejo še več obiskovalcev kot lani, ko jih je bilo 11.000.

Tako si prizadevajo, da se otroška ustvarjalnost, bodisi gledališka, raziskovalna, filmska itn., v Sloveniji enakomerneje razvijajo, saj so za razliko od Ljubljane, ki ima veliko različnih projektov, drugi predeli Slovenije s tem podhranjeni, čeprav imajo veliko dobrih pedagogov, ki z mladimi dosegajo lepe rezultate, pravi direktorica Pionirskega doma Vika Potočnik. Tako pa ustvarjajo tudi strokovno zaledje, da bi se počasi tudi slovenski izobraževalni sistem odprl in začel začel kulturno-umetniške vsebine vpeljevati kot spremljajoč način dela pri pedagoškem procesu.

Povezovanje znanosti in umetnosti

Prvi se bo, 15. marca, začel 10. festival naravoslovja Hokus pokus, z letošnjo temo atmosfera, ki se je iz nekaj urnega festivala letos raztegnil že na tri dni. V bogatem dopoldanskem programu bo sodelovalo 900 otrok iz slovenskih osnovnih šol, letošnja novost pa je, da bodo v petek, 17. marca, popoldne brezplačne programe ponudili tudi širši javnosti. Nadgradili ga bodo s povezovanjem znanosti in umetnosti. Od 13. do 21. marca bosta v Mali dvorani Pionirskega doma inštalaciji na temo Antarktike in atmosfere avtorice Urše Vidic, v četrtek pa bo na ogled dokumentarni film Flow z osmimi sogovornicami, ki delujejo v širokem spektru znanstvenih in tehničnih poklicev. Festival bodo končali s koncertom skupine Fake Orchestra s programom na temo atmosfera.

Na Zoomu 150 tujih kratkih filmov

Tridnevni 11. festival otroškega in mladinskega filma Zoom, ki se bo začel 23. marca, bo letos močno mednarodno obarvan, saj so se letos prvič z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture Vizo priključili dvema mednarodnima filmskima platformama in imajo v tem trenutku prijavljenih tudi že približno 150 tujih kratkih filmov; prijaviti jih je mogoče do 1. marca. Na dopoldanske dejavnosti je do zdaj prijavljenih več kot 80 otrok iz vse Slovenije. Festival bodo člani žirije odprli z okroglo mizo Česa ne vidim, ko gledam film. V soboto dopoldne bo filmski program za družine, zvečer pa bodo v festivalni dvorani podelili Zlate klape.

Gledališke sanje in koncert glasbenih skupin, ki so začele v Pionircu

Na 15. Otroški festival gledaliških sanj, ki se bo začel 28. marca in bo trajal do 7. aprila, se je prijavilo že 50 osnovnih šol in Slovenije in tujine. V Festivalni dvorani si ga bo ogledalo okoli 8000 otrok. Podelitev nagrad najboljšim skupinam pa bo potekala v nedeljo, 9. aprila. Tudi deseti Glasbeni festival osnovnih in srednjih šol bo letos nekoliko drugačen. V četrtek, 19. aprila, bodo pripravili koncert zmagovalnih glasbenih skupin zadnjih let, ki so prvič nastopili v Pionirskem domu in še vedno nastopajo na odrih. Vsaki skupini se bo pridružil še en znan slovenski glasbenik. Občinstvo pa bo izbralo glasbeno skupino z najboljšo izvedbo.

Bodi pisatelj(ica)

V okviru literarnega natečaja Bodi pisatelj/pisateljica 2017, ki poteka skozi šolsko leto za učence 2. in 3. triletja in srednješolce za najboljšo kratko zgodbo v slovenskem, angleškem, francoskem, nemškem in italijanskem jeziku, bodo 20. aprila podelili literarne nagrade. V okviru 2. Likfesta pa nadaljujejo z odprtjem likovnih razstav izbranih del učencev osnovnih šol 7. marca v festivalni dvorani. Do 18. aprila bodo odprli 6 likovnih razstav 24 osnovnih šol ljubljanske regije. Zaključna prireditev pa bo 25. maja. Tako kot lani si tudi letos v maju ali juniju želijo otroška dela razstaviti na 90 mestih po Ljubljani, prostor so že rezervirali, nimajo pa še termina.

Ob vseh dejavnosti pa so razočarani, da jih ministrstvo za kulturo ne povabi na Kulturni bazar, za kar si prizadevajo že nekaj časa, in tako ne morejo kandidirati za sredstva na nekaterih razpisih ministrstev za šolstvo in kulturo, saj je pogoj sodelovanje na bazarju, je povedala Potočnikova.

V prenovljen Art center spet septembra

Zadovoljni so tudi s prenovo Art centra na Komenskega, kljub manjšim zamudam pa predvidevajo, da ga bodo odprli septembra ali oktobra. Med obnovo so v hiši odkrili zelo zanimive poslikave, ki jih bodo ohranili in bodo na ogled javnosti. V začetku marca bodo MOL, ki bo pripravila razpis, predali seznam potrebne opreme. Prenova bo stala dva milijona evrov, denar pa bo v celoti zagotovila MOL. Ves ta čas pa dejavnosti potekajo v prostorih na Miklošičevi, ki jih je MOL prodala ministrstvu za kulturo in bodo namenjeni Kinoteki. Takoj, ko bo mogoče, pa se bodo skupaj s Hišo otrok in umetnosti preselili nazaj v prenovljeni Art center.

Potočnikova: Središče mesta vse bolj pripada kulturi mladih

Kot je še poudarila Potočnikova, središče Ljubljane postaja center številnih ustanov za otroke in mlade: od Art centra, preko Kino Dvora in Hiše eksperimentov, Lutkovnega gledališča, Male ulice, do Mini teatra. Programe za otroke ponujajo tudi državne ustanove, od Moderne galerije do Etnografskega muzeja Slovenije, tako da središče mesta vse bolj pripada mladim. Čeprav si te ustanove med seboj konkurirajo in tudi že ponavljajo programe, pa Potočnikova meni, da bi lahko skupaj oblikovali mrežo, v kateri bi lahko vsak udeleženec preko svojih programov razvijal, nagovarjal ter spodbujal k izjemno kakovostni ponudbi kulture za otroke in mlade.