WiFree se letos še ne bo razširil

MOL in Telekom se dogovarjata o novem aneksu k pogodbi o javno-zasebnem partnerstvu.

Objavljeno
05. julij 2013 15.07
WIFREE
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Do sredine septembra bi moralo ljubljansko brezžično omrežje WiFree, ki je trenutno vzpostavljeno le v strogem središču mesta, zaživeti na celotnem območju znotraj avtocestnega obroča. A to se ne bo zgodilo. Na MOL so potrdili, da bodo pogodbene roke iz javno-zasebnega partnerstva, v katerem sodelujeta še Telekom Slovenije in NIL, spremenili. Kakšni bodo novi roki in kakšni so razlogi za zamude, niso pojasnili.

Kot je znano, so WiFree, ki je z omejitvami (časovno in s hitrostjo prenosa podatkov) dostopen brezplačno, zagnali februarja letos. Takrat je začelo delovati 80 dostopovnih točk v centru Ljubljane, ob predstavitvi projekta pa so napovedali, da bodo s širjenjem izven središča nadaljevali takoj. A v preteklih petih mesecih ni bilo praktično nobenega napredka.

Iz centra za informatika v mestni upravi so sporočili, da trenutno deluje 83 dostopovnih točk, 51 pa jih čaka na priklop na optično omrežje. Zasebni partner bi sicer po pogodbi moral postaviti 1430 dostopovnih točk po celotnem območju MOL, največ v drugi fazi, v kateri mora omrežiti vse mesto znotraj obvoznice. Tretja faza, ki bi morala biti po veljavni pogodbi, končana prihodnje leto, pa vključuje omreženje strnjenih naselij zunaj obroča.

Zakaj je znova prišlo do zamud pri projektu (v začetku leta so že podpisali en aneks k pogodbi, s katerim so podaljšali pogodbene roke), na MOL niso pojasnili. Zapisali so le, da so trenutno »v sklepni fazi dogovora z zasebnim partnerjem, s katerim bodo med drugim redefinirani roki za izvedbo WiFree omrežja v drugi fazi. Glede na to, da po vsej verjetnosti letos ne bomo mogli končati druge faze omrežja, smo del sredstev, namenjenih za gradnjo, prenesli v leto 2014.« Namesto 935.000 evrov ima MOL v letošnjem proračunu za WiFree le še 240.000 evrov.