Z življenjem v Ljubljani zadovoljnih 90 odstotkov Ljubjančanov

Največji delež prebivalcev je zadovoljnih z izobraževalnimi ustanovami in čistočo, najmanj s ponudbo trgovin.

Objavljeno
08. oktober 2013 17.42
LJUBLJANA, SLOVENIJA, 3.6.2009,PROCELJA. FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana - Velika večina Ljubljančanov, kar 90 odstotkov, je zadovoljnih z življenjem v svojem mestu. Zadovoljni so predvsem s šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami ter čistočo mesta, precej manj pa z možnostmi za zaposlitev in dostopnostjo stanovanj.

To je pokazala raziskava Eurobarometra o kakovosti življenja v evropskih mestih, ki jo evropska komisija objavi vsaka tri leta. Raziskava je bila izvedena v 79 mestih vseh članic EU ter Islandije, Norveške, Švice in Turčije. Novembra in decembra lani so anketirali tudi 522 Ljubljančanov.

Devetdeset odstotkov prebivalcev, ki so zadovoljni z življenjem v svojem mestu, je Ljubljano uvrstilo na 14. mesto med evropskimi prestolnicami.

Med vprašanimi je bilo kar 70 odstotkov z življenjem »zelo zadovoljnih«, 20 odstotkov pa »načeloma zadovoljnih«. Najbolj so sicer z življenjem zadovoljni v Københavnu (97 odstotkov), Amsterdamu in Stockholmu (96 odstotkov) ter na Dunaju in v Luxembourgu (95 odstotkov).

Z 92 odstotki zadovoljnih je pred Ljubljano tudi Zagreb. Sicer pa je na splošno zadovoljstvo med Evropejci visoko, saj je anketa le v osmih mestih izmerila manj kot 80-odstotno. Najmanj zadovoljni so prebivalci Aten.

Med vsemi evropskimi prestolnicami so prav Ljubljančani najbolj zadovoljni (87 odstotkov) s šolami in drugimi izobraževalnimi ustanovami. Visoko, na drugo mesto, se je Ljubljana uvrstila tudi pri čistoči mesta - z njo je zadovoljnih 87 odstotkov prebivalcev našega glavnega mesta. Slabše so ocenili nekatere druge vidike življenja v slovenski prestolnici.

S trditvijo, da je v Ljubljani lahko najti zaposlitev, se je strinjalo le 22 odstotkov vprašanih, 73 odstotkov pa se jih ni strinjalo. Naše glavno mesto se je znašlo med evropskimi mesti, kjer se je delež tistih, ki se s to trditvijo ne strinjajo, v primerjavi z letom 2009 povišal najbolj, za 22 odstotnih točk.

Kar 80 odstotkov vprašanih se ni strinjalo s trditvijo, da je v mestu mogoče zlahka najti primerno stanovanje za razumno ceno. Slabo se je Ljubljana odrezala tudi pri trgovski ponudbi; z njo je zadovoljnih 74 odstotkov Ljubljančanov, kar Ljubljano uvršča med zadnjih pet evropskih prestolnic.

Je pa Ljubljana prav na vrhu lestvice po deležu tistih, ki menijo, da so tujci v našem glavnem mestu dobro integrirani. Na vprašanje o treh glavnih problemih je največ vprašanih navedlo zdravstvene storitve, brezposelnost in onesnaženost zraka.