Za novega najemnika Zlate ladjice v igri še trojica

Najemnika za celotno hišo naj bi izbrali do konca leta, prenavljati pa jo bodo začeli jeseni.

Objavljeno
20. december 2013 14.57
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Novi najemnik spomeniško zaščitene hiše na Jurčičevem trgu 1, ki jo Ljubljančani poznajo pod imenom Zlata ladjica, bo znan do konca leta, napovedujejo lastniki objekta. Temeljita prenova zgradbe pa naj bi se začela prihodnjo jesen.

Marjana Drame
, direktorica delniške družbe AG, ki skrbi za omenjeni projekt, je povedala, da so v iztekajočem se letu potekale priprave na zelo zahtevno prenovo. Najprej so naročili izdelavo statične presoje za ta stari in dotrajani objekt, ki je v zemljiški knjigi prvič omenjen leta 1803, zatem pa še njegov arhitekturni posnetek.

Na tej podlagi so jim v konservatorskem in restavratorskem ateljeju Šentjošt izdelali konservatorski načrt, nato so od zavoda za varstvo kulturne dediščine 4. oktobra zanj dobili še kulturnovarstveno soglasje. To so morali naročiti zaradi kulturnovarstvenih pogojev, na zavodu izdanih 15. maja letos. Zdaj je tudi jasno, da bo treba za prenovo pridobiti gradbeno dovoljenje.

V izpraznjenem delu objekta (trenutno je zasedeno le pritličje, v katerem posluje najemnik gostinskega lokala Zlata ladjica) so sobe in druge prostore temeljito očistili, z ene od fasad odstranili grafite oziroma prepleskali porisano steno, južno fasado pa so na prošnjo občine začasno prekrili z velikansko reklamo za evropsko prvenstvo v košarki. Četudi se je to že davno končalo, jo bodo po besedah Drametove odstranili šele po novoletnih praznikih.

Razpis za novega najemnika

Prav tako so jeseni izvedli razpis za novega najemnika celotnega objekta. Dobili so šest ponudb, v ožjem izboru pa so ostale tri. Pogajanja s trojico ponudnikov naj bi končali še ta mesec, ko naj bi tudi izbrali najboljšega oziroma najugodnejšega.

Družba AG mu namerava predati objekt v podaljšani tretji gradbeni fazi, kar pomeni, da bo pred tem poskrbela za prenovo fasad, strehe, stavbnega pohištva, nove napeljave ... Najemnik, ki bo objekt upravljal skladno z dolgoročno najemno pogodbo, bo prostore potem dokončal in opremil po svojih zamislih.

Za zdaj je jasno le, da bo v pritličnem delu ostal gostinski lokal, ne pa še, kakšen program bo v nadstropjih in na podstrešju.

Del prenove bo plačala občina

Koliko bo stala prenova, Drametova še ni hotela govoriti, je pa že znano, da bo del denarja zagotovila občina. Ker je hiša na seznamu spomeniško zaščitenih objektov za prenovo stavbnih lupin v okviru projekta Ljubljana – moje mesto že od leta 1998, so morali občini le sporočiti, naj jo uvrsti v program za leto 2014. Po njihovih podatkih naj bi MOL sofinancirala polovico prenove zunanjščine.

Če ne bo zapletov med prenovo spomenika, bi lahko zdaj eno najbolj neuglednih stavb v starem mestnem jedru v novi podobi in z novim programom Ljubljančani lahko videli na začetku leta 2015.