Za več kolesarjev in pešcev!

Teden mobilnosti Od 16. do 22. septembra.

Objavljeno
12. september 2012 12.52
dja/LUKNJA
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana

Ljubljana – Mestna občina Ljubljana bo od 16. do 22. septembra že enajsto leto zapored sodelovala v Evropskem tednu mobilnosti (ETM), kampanji, ki se ji je doslej pridružilo že več kot dva tisoč evropskih mest. Osrednja tema letošnje kampanje je Prava smer je gibanje.

»Ljubljana je še vedno avtomobilsko mesto, saj je več kot 70 odstotkov voženj opravljenih z osebnim avtomobilom,« je ob predstavitvi bližajočega se projekta, katerega namen je spodbuditi meščane k uporabi alternativnih možnosti prevoza, povedal Janez Koželj, ljubljanski podžupan.

ETM se sicer v večini evropskih mest konča z dnevom brez avtomobila, ki pa ga je Ljubljana že drugič zapored razširila na Teden brez avtomobila. Letos bo tako že drugič ves čas ETM za motorni promet zaprta Slovenska cesta na odseku med Šubičevo ulico in Gosposvetsko cesto. Na omenjenem odseku bo tako dovoljen le promet avtobusov mestnega potniškega prometa, kolesarjev, za dostavo, intervencijskih vozil ter vozil z dovolilnicami MOL.

Sodelujoča mesta morajo sprejeti vsaj en trajnostni ukrep

»Mogoče bo prihodnje leto po tednu mobilnosti Slovenska cesta doživela tudi dokončno spremembo in ostala zaprta za vedno,« je namignil župan Zoran Janković, ki projekt podpira. Vsa sodelujoča mesta morajo v okviru projekta sicer sprejeti vsaj en trajnostni ukrep. Ljubljana je tako letos sprejela kar dva.

Prvi je predstavitev brošure Mobilna Ljubljana, ki jo bodo 17. septembra na dom dobila vsa gospodinjstva in v katerije nabor vseh informacij o možnostih mobilnosti v mestu. Kot drugi trajnostni ukrep bodo predstavili novo storitev na avtobusih LPP – prevoz na klic za osebe z oviranostmi. Voznik bo seznanjen s potnikom, ki bo potreboval pomoč, saj bo ta lahko vnaprej napovedal svoj prihod na avtobus.

Čeprav mesto želi več kolesarjev na ljubljanskih ulicah, bo v času projekta med 7. in 13. uro ti poostreno nadzorovani.