Začasna ureditev Slovenske ceste je stala 120 tisočakov

Stroškov je bilo dvakrat več, kot so načrtovali ob začetku ureditvenih del.

Objavljeno
21. oktober 2013 18.11
bsa slovenska cesta
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – Stroški izvedbe začasne ureditve Slovenske ceste so bili precej večji od predvidenih. Če so na občini še v začetku septembra obljubljali, da ne bodo višji od 55 tisoč evrov, je končni račun krepko presegel sto tisočakov.

Naj spomnimo, v začetku septembra, ko so na občini predstavili projekt preurejanja Slovenske ceste, je podžupan Janez Koželj poudaril, da bodo začasno ureditev (ta naj bi veljala le nekaj mesecev, saj so za prve mesece prihodnjega leta napovedali temeljito prenovo ceste, skupaj z obnovo komunalnih vodov) izvedli s čim manj preurejanja in gradbenih del ter čim manjšim vložkom. Po takratnih napovedih naj stroški ne bi presegli 55 tisoč evrov.

Takoj po zaprtju dela Slovenske ceste za avtomobilski promet 22. septembra pa se je izkazalo, da so se na MOL odločili za precej večje posege, kot so napovedovali tri tedne prej, ko je bilo rečeno, da bodo le na novo zarisali vozne pasove. Izvedli so namreč tudi gradbena dela za prestavitev robnikov in ponekod, denimo nasproti ploščadi Ajdovščina in nasproti Konzorcija, razširili pločnik. Kljub temu so takrat na vprašanje Dela odgovorili, da »predvideni stroški kljub dodatnim delom za zdaj ostajajo enaki, okoli 50 tisoč evrov«.

»Simbolni pomen«

Končni obračun pa je vendarle pokazal precej višjo vsoto. Z občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet so sporočili, da stroški del, ki so bila izvedena ob preureditvi Slovenske ceste, znašajo 96.968 evrov. Temu je treba prišteti še stroške postavitve miz in stolov ter korit z zelenjem, in sicer 22.721 evrov (vsi zneski vsebujejo DDV). Tako je začasna ureditev Slovenske ceste skupaj stala skoraj 120 tisočakov.

Kot so pojasnili na občini, bo začasna ureditev trajala štiri mesece in je »predvsem simbolnega pomena, namenjena seznanjanju s končno ureditvijo«. Vse postavljene elemente bodo kasneje razporedili na druge javne prostore v mestu, pravijo. Vzdolž vzhodnega dela Slovenske so namestili 19 enot, vsaka ima tri stole, mizo in korito, poleg tega pa še pet velikih lesenih korit z drevesi. Projekt je pripravilo društvo Prostorož, omenjeni stroški, 22.721 evrov, pa vključujejo vso opremo, kuriranje, oblikovanje in vzdrževanje razstave v kontejnerju.

Razstava še v pripravi

Na križišču Slovenske in Gosposvetske so namreč postavili zabojnik, v katerem bo razstava o spreminjanju podobe glavne mestne ceste skozi čas, prav tako bodo razstavljeni načrti končne preureditve. »Tam bomo tudi sprejemali predloge za morebitne dopolnitve in izboljšave projekta, beležili odzive javnosti na novo pridobitev in zbirali ideje tamkajšnjih stanovalcev, lastnikov stavb in lokalov, pa tudi strokovnjakov in druge zainteresirane javnosti, ki jo bomo podrobneje seznanili s projektom nove Slovenske,« pravijo na MOL. Zabojnik naj bi za javnost odprli do konca meseca.