Začetek gradnje šole na Lavrici tik pred volitvami

Župan Ivan Jordan se je odločil za gradnjo nove šole, zdaj pa mu očitajo dvigovanje priljubljenosti pred volitvami.

Objavljeno
09. september 2014 16.59
Lavrica
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Škofljica, Lavrica – Škofljiška občina se namerava še ta mesec lotiti dolgo pričakovane gradnje podružnične osnovne šole na Lavrici. Projekt, vreden 7,5 milijona evrov, bo potekal postopoma, najprej bodo zgradili betonsko ploščo, prihodnje leto pa nadaljevali gradnjo sprva 13-oddelčne šole od prvega do petega razreda.

Novo šolo, pri kateri bo po besedah škofljiškega župana Ivana Jordana prva faza stala štiri milijone evrov, bodo učenci prve triade predvidoma začeli obiskovati konec prihodnjega koledarskega leta. Nato bo sledila gradnja še šestih učilnic od šestega do devetega razreda in športne dvorane.

Letos obiskuje šolo 952 učencev

Ravnatelj škofljiške osnovne šole Roman Brunšek je za Delo opozoril, da mora biti šola na Lavrici zgrajena čim prej, najkasneje pa do začetka prihodnjega šolskega leta, sicer bodo imeli velike težave z organizacijo pouka na matični šoli na Škofljici. To bi pomenilo iskanje dodatnih prostorov, organizacijo pouka z zamikom ali uvedbo izmenskega pouka.

Letos obiskuje njihovo šolo 952 učencev, 110 več kakor pred štirimi leti, prihodnje leto pa jih bo že več kot tisoč. V skoraj sto let stari šoli na Lavrici je letos v prvem in drugem razredu 74 učencev, nadaljnje izobraževanje pa poteka na matični šoli na Škofljici. Ker ta poka po šivih, je vodstvo zaprosilo šolsko ministrstvo za povečan normativ (30 učencev) v prvih in petih razredih, poleg tega so nekatere učence premestili v podružnično šolo v Želimljah.

Načrti iz obdobja debelih krav

Na vprašanje, zakaj lavriška šola še ni zgrajena, čeprav je občina že pred leti pridobila gradbeno dovoljenje, je Jordan pojasnil, da so šolo načrtovali v času debelih krav, ko je občina še lahko računala na finančno pomoč države. Naložba je bila ocenjena na 11 milijonov evrov, pri čemer bi država po neformalnem dogovoru prispevala 60 odstotkov, preostalo pa lokalna skupnost.

Ko je nato državno sofinanciranje šol usahnilo, občina takega finančnega zalogaja sama ni zmogla. Povrhu tega je bil objekt načrtovan kot energetsko zelo potraten. »Gradbeno dovoljenje smo hoteli spremeniti tako, da bi šolo gradili fazno, ker pa to ni bilo mogoče, smo naročili izdelavo sodobnega projekta, ki se bo skupaj z že zgrajenim vrtcem lepo vključil v okolje,« pravi župan.

Na pomislek, zakaj se je občina odločila graditi šolo tik pred županskimi volitvami, je Jordan odvrnil, da doslej takega očitka še ni slišal. Res pa je, da je agencija za okolje izdala soglasje šele med počitnicami in da so na gradbeno dovoljenje čakali polnih osem mesecev.

Po Jordanovih besedah temeljnega kamna v torek zvečer sploh ne bi mogli položiti, če bi se na izbor gradbinca, novomeškega podjetja CGP, ki bo zgradilo temeljno ploščo, pritožili neizbrani družbi Strabag in VG5, zato zavrača vse očitke o nekakšnem predvolilnem dvigovanju priljubljenosti.

Glas ljudstva

Zahteva za novo šolo na Lavrici ima burno zgodovino. Pred leti je bila namreč ustanovljena civilna iniciativa, ki je od občinskih svetnikov in župana zahtevala, da se projekt izpelje in da uresničijo predvolilne obljube. Leta 2011 so ob Dolenjski cesti dali postaviti celo velik plakat, ki je odgovorne pozival, naj z gradnjo šole pohitijo.

Delo civilne iniciative je kasneje zamrlo, njena predsednica Petra Pugelj pa pravi, da gre zdaj za županovo predvolilno kampanjo in za poceni nabiranje političnih točk.

Opozicijski občinski svetnik z liste Naša Lavrica Bojan Božič gradnjo šole podpira, vendar se sprašuje, ali občinsko vodstvo s projektom misli resno, saj je sam že pred časom napovedal, da bodo temeljni kamen položili tik pred lokalnimi volitvami.

Poleg tega pri omenjeni listi nasprotujejo fazni gradnji šole in zahtevajo, da se projekt izvede v enem kosu.