Začetek prenove spomeniško zaščitene Meksike

MOL, stanovalce in lastnike lokalov bodo nove fasade, okna in streha v stavbi na Njegoševi 6 stali 356 tisočakov.

Objavljeno
04. december 2012 16.10
Meksiko
Janez Petkovšek/Delo
Janez Petkovšek/Delo

Ljubljana – Spomeniško zaščiteno stavbo Meksika na Njegoševi 6 so pred nekaj dnevi začeli ograjevati z odri. Končno je torej stekla njena delna prenova. Izvedlo jo bo podjetje Makro5 gradnje, ki je po pogajanjih s tremi kandidati ponudilo najnižjo ceno.

Najdražji postal najcenejši

Pri izboru izvajalca gradbeno-obrtniških del je zanimivo, da je bilo izbrano podjetje pri odpiranju ponudb na začetku septembra najdražje. Delo je bilo pripravljeno izvesti za 544 tisočakov (z davkom vred), medtem ko je Givo zahteval 485, Rima pa 462 tisočakov. Na pogajanjih so Makro5 gradnje ceno znižale na 356 tisoč evrov (z davkom) in zmagale.

MOL glavni investitor

Prenovo stavbe, ki je že od leta 2002 spomenik lokalnega pomena, bodo financirali MOL, 90 stanovalcev in pet lastnikov lokalov. Največji delež bo zagotovila občina. V okviru projekta Ljubljana – moje mesto bo za prenovo pročelij, menjavo oken, popravilo strehe in druga gradbeno-obrtniška dela primaknila polovico denarja, preostalo pa lastniki objekta.

Bo rok prekratek?

Izvajalec mora delo opraviti v dvesto koledarskih dneh, a bi se prenova lahko zavlekla zaradi zime oziroma nujnih restavratorskih del na spomeniško zaščitenih delih Meksike, to so zlasti glavni vhodni portal s kipoma in stenske freske na obokih prehoda do osrednjega dvorišča v karejsko oblikovani stavbi.

Sicer pa bodo prenovili kar 3275 kvadratnih metrov južnega, zahodnega in severnega pročelja, odprli zazidane arkade, zamenjali ali obnovili 118 oken, streho, žlebove ter odpravili vlago. Vzporedno bo tekla restavracija kipov in fresk, slavoločnega loka na vhodu, portala s pilastri na severni zunanji fasadi ... Lastnike stanovanj in lokalov kasneje čaka še prenova notranjosti zelo dotrajanega objekta.